MEDVEDEV PORUČIO EVROPI: Nećete izdržati ni nedelju dana
EPA

Potpredsednik Veća bezbednosti Rusije ocenio je da Evropa, ako uvede embargo na ruski gas, neće izdržati bez tog energenta ni nedelju dana.

"Cenimo doslednost i principijelnost naših evropskih partnera. Posebno kada uzmemo u obzir najnovije podatke Međunarodnog monetarnog fonda da Evropa bez ruskog gasa može da izdrži najviše šest meseci. Ali ako ćemo iskreno, jedva da i nedelju dana može da izdrži", napisao je Medvedev na Telegramu.

On je naveo i da je Evropska komisija "čak dozvolila da se gas plaća u rubljima" što, kako tvrdi, "dokazuje da se ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina po pitanju plaćanja u ruskoj nacionalnoj valuti zapravo može primeniti na evropski biznis".

U međuvremenu, Evropska komisija je saopštila da evropske kompanije mogu da zaobiđu zahtev Moskve da plaća gas u rubljama tkao što bi plaćale u evrima ili dolarima i zatim ih konvertovali u rusku valutu.

Kompanije bi pritom trebalo da traže dodatne uslove uz takve transakcije, poput izjave da su svoje ugovorne obaveze ispunile nakon što plate u valuti koja nije ruska, navela je Evropska komisija.

Savet Komisije nije pravno obavezujući već je pokušaj usmeravanja rasprave o tome kako platiti ruski gas a ne prekršiti sankcije..

Portparol Evropske komisije smatra da bi firme trebalo da se drže valute dogovorene u svojim ugovorima s Gaspromom, a u 97 posto njih dogovoreni su evri ili dolari.

Režim sankcija EU-a ne zabranjuje kompanijama otvaranje računa kod Gasprombanke ili angažman s bankom u pokušaju traženja rešenja, stoji još u dokumentu koji se pojavio u Briselu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

23.04.2022 16:18

I ne treba da izdrže baksuzi niste vi njima uveli sankcije već sami sebi ne treba ih žaliti uopšte