ZAHAROVA O POTEZIMA GRČKE: Evroatlantska solidarnost briše prošlost ali i ukida pravo na suvereni izbor
Instagram/mzakharovamid

Ona je podsetila da je, kao prvo, zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland tog dana bila u Atini, o čemu je list Katimerini pisao u kratkom članku, o njenom sastanku sa grčkim ministrom odbrane Nikosom Panajotopulosom.

"A ako se Nulandova negde pojavi, onda ne očekujte dobre stvari odatle", poručila je Zaharova.

Kao drugo, podsetila je, 6. april je simbolično mračan dan u istoriji Helade.

Bilo je to 6. aprila 1941. godine kada je nacistički Rajh napao poluostrvo (operacija Marita), za Grke je 6. april kao za nas 22. jun.

Da li se tu radi o slučajnosti ili đavolski tačnoj računici američkih savetnika., zapitala se ona.

Ali, rezultat je očigledan – država, svojevremeno oslobođena i ponovo stvorena zahvaljujući pomoći Rusije, čiji je prvi lider bio ministar spoljnih poslova Rusije, ostala je praktično bez diplomatskih odnosa sa našom zemljom. I to uprkos činjenici da mi delimo veru sa Grcima, baštinimo istu tradiciju i generalno nikada nismo odbili da pomognemo našim grčkim prijateljima. Koliko samo vredi naša prošlogodišnja pomoć oko požara na Peloponezu, podsetila je ona.

Nije loše ni to što evroatlantska solidarnost briše prošlost, uostalom, kome odati počast je suvereni izbor nacije. Loše je to što ljudima i narodima oduzima budućnost, nezavisnost i pravo na ovaj suvereni izbor.

To su istorijske paralele koje se pretvaraju u duplu punu liniju, zaključila je Marija Zaharova.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragi

22.04.2022 16:04

Grčki političari trebalo da pročitaju istoriju Rusko Grčkih i Srpko Grčkih odnosa ali svrsishodno tome i njihova politika bi trebala da nastavi ta prijateljstva a nestvarati bezpotrebna neprijateljstva