PUTIN UPUTIO UPOZORENJE KOJE LEDI KRV U ŽILAMA Zapad će se suočiti sa izuzetno bolnim i nepredvidivim posledicama ako nastavi sa ovim
Alo! Ilustracija /J.V.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da će biti posledica ako Finska i Švedska uđu u NATO, prenosi AFP. Rusija nije navela o kakvim se tačno posledicama radi, ali je poručila da ako Finska i Švedska uđu u NATO, svet može da zaboraviti na Baltik bez nuklearnog oružja.

Švedska i Finska su, naime, zbog ruske invazije na Ukrajinu sve bliže ulasku u Severnoatlantski savez. Moskva je takođe upozorila Ameriku da bi moglo biti "nepredvidivih posledica" ako SAD i saveznici nastave da šalju oružje Ukrajini, kako je objavio "Vašington post" pozivajući se na ruski diplomatski izvor u SAD.

- Pozivamo SAD i njihove saveznike da zaustave neodgovornu militarizaciju Ukrajine, koja implicira nepredvidive posledice za regionalnu i međunarodnu bezbednost - rekao je ruski diplomatski izvor, prenosi Index.hr.

Dosad je Amerika poslala ili obećala da će poslati vojnu i drugu pomoć Ukrajini u vrednosti 1.7 milijardi dolara. Ranije ovog meseca odobreno je slanje Ukrajini protivtenkovskih projektila "džavelin" u vrednosti od 100 miliona dolara.


"NATO će Finsku i Švedsku isturiti u prve redove"

Ako uđu u NATO, Finska i Švedska neće biti bezbednije nego što su sad, već će ih ta organizacija isturiti u prve redove, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

- Članstvo u NATO-u podrazumeva odricanje od dela suvereniteta u pogledu donošenja odbrambenih i spoljnopolitičkih odluka - izjavila je Zaharova.

Ona je naglasila da je na vlastima Švedske i Finske da donesu konačnu odluku, ali da treba da budu svesne toga kako će se njihovo eventualno pristupanje NATO-u odraziti na odnose sa Rusijom i „arhitekturu evropske bezbednosti uopšte“.

- Dugi niz decenija politika vojne neutralnosti održavala je bezbednost Švedske i Finske na pouzdanom nivou i služila kao čvrsta osnova za izgradnju uzajamno korisne i pravične saradnje između ovih zemalja i Rusije, ali ulaskom u NATO, Stokholm i Helsinski mogu izgubiti ovaj status - navela je Zaharova.

Putin zapretio Evropi

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da Evropa nema alternativu nego da nastavi da koristiti rusku energiju, upozoravajući na "izuzetno bolne" ekonomske posledice ako kontinent pokuša da prekine uvoz nafte i pline.

- Razumna zamena za Evropu jednostavno ne postoji - rekao je Putin u obraćanju iz svoje rezidencije u blizini Moskve.

Kako je dodao, na globalnom tržištu jednostavno nema rezervnih količina, a isporuke iz drugih zemalja, prvenstveno Amerike, evropske potrošače bi "košale višestruko".

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ljubica

15.04.2022 18:07

Putin napred nek oseti Amerika hiljaditi d

gege

18.04.2022 13:33

kolki debil treba da budes posle ovoga u Usrajini, da i ti zatrazis clanstvo u NATO hahaha kakvi mozgovi.... al ko ih sisa, lepo rece prorocica da ce Rusi da osvoje i Finsku....