MRAČNI SCENARIO ZAPADA Lavrov upozorio na perfidne ciljeve Amerike
Foto: EPA

„Konferencija se održava u okolnostima veoma složene situacije u svetu što je povezano sa agresivnim ponašanjem kolektivnog Zapada, predvođenim Amerikom, a koji nastoji da ponovo uspostavi i zauvek učvrsti svoju dominaciju u međunarodnim pitanjima, kako bi ispunio svoje ciljeve zasnovane na uskim interesima i na štetu nacionalnih interesa drugih članica međunarodne zajednice“, naveo je ministar na konferenciji „Digitalni međunarodni odnosi 2022“ na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa (MGIMO).

Najvažniji element tog agresivnog ponašanja je višegodišnja politika kompleksnog i sistemskog obuzdavanja Rusije.

„Što se kaže – na svim poljima. Kulminacija tog rusofobskog kursa je bezuslovna podrška Vašingtona i Brisela radikalno-nacionalističkom kijevskom režimu“, istakao je on.

Ruski ministar je naveo i da je Zapad je osam godina podržavao odsustvo želje Kijeva da sprovede Minske sporazume i podsticao rešenje silom.

„Zapadne zemlje su praktično u poslednjih osam godina podržavale potpuno odsustvo želje ukrajinskih režima da sprovede Minske sporazume, podstičući ih na rešavanje pitanja Donbasa primenom sile, a Kijev se i sam spremao za rat protiv Donjecka i Luganska, što sada 100 odsto znamo iz internih dokumenata ukrajinskih oružanih formacija i nacističkih bataljona koji su nam pali u ruke “, rekao je on.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i zaštite građana Donbasa.

Kako kaže, Rusija se ne ograđuje ni od koga i ne kreće se ka samoizolaciji.

„Aktuelna kriza otvara dodatne mogućnosti za razvoj. Smatram da je od principijelnog značaja to što se mi pri tome ni od koga ne ograđujemo, ne ulazimo u samoizolaciju. Dosledno se zalažemo za uspostavljanje profesionalne, konstruktivne saradnje u digitalnoj oblasti, pre svega u upravljanju internetom i osiguravanju sajber bezbednosti“, istakao je Lavrov.
Zapad, međutim, pokušava da prekine sve normalne kanale dijaloga i u takvim uslovima digitalna diplomatija ostaje praktično jedini način da alternativna gledišta stignu do auditorijuma u inostranstvu, ocenio je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading