CEO SVET GLEDA I NE VERUJE Rusija pod sankcijama u najvećem suficitu od 1994. godine
Foto: Ilustracija

Ovi prihodi su krucijalni ruski izvor čvrstih valuta tokom rata, i omogućavaju vlastima da plaćaju uvoz, da podrže ekonomiju i da vrate poverenje u rublju, navodi agencija "Blumberg".

Suficit na tekućem računu Rusije, kao najšira mera trgovinskih i investicionih tokova, dostigao je 58,2 milijarde dolara u prošlom kvartalu, što je više nego dvostruko iznad iznosa od 22,5 milijardi dolara prijavljenih godinu dana ranije, objavila je danas Banka Rusije.


Sofija Donjec, ekonomista u investicionoj kompaniji Renesans Kepital u Moskvi, procenjuje da je suficit iznosio 19 milijardi dolara u martu, prvom punom mesecu od početka sukoba sa Ukrajinom.

„Efekat sankcija tek treba da se odrazi na izvoz“, rekla je ona.

Iako se očekuje da će sveobuhvatne sankcije izazvati najdublju recesiju u Rusiji u poslednjih nekoliko decenija, dosadašnje evropske kaznene mere se ne odnose na ključni ruski izvoz energije, od kojeg je zemlja značajno prihodovala nakon skoka cena energenata od početka napada 24. februara.

Kontrole kapitala, koje su uvedene da bi se ograničio pad rublje, znače da je odliv investicija iz Rusije gotovo zaustavljen.

Analitičari "Blumberg Ekonomiksa" predviđaju da će Rusija ove godine zaraditi skoro 321 milijardu dolara od izvoza energije, ili za preko 30 posto više u odnosu na 2021godinu. Institut za međunarodne finansije istovremeno procenjuje da bi suficit tekućeg računa Rusije mogao da dostigne ove godine čak 240 milijardi dolara.

Sve o konfliktu Rusije i Ukrajine pratite na našem blogu UŽIVO.

Komentari (1)

Loading
Tatjana

12.04.2022 11:38

Putin tačno zna šta radi. Definitivno najbolji predsednik neke države na svetu.