BIVŠI ŠEF CIA O PUTINU Kada je u poziciji snage, ne mora da blefira, a kada preti...
Foto: Alo/ilustracija/TanjugAP/shutterstock

Ukrajina će morati da poveća kvantitet i kvalitet ratnih zaliha, prema analizi "CNN"-a koju je napisao bivši šef CIA Daglas London. On navodi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kao nekoga ko je upozorio na "novu fazu" u ukrajinskom ratu koja će verovatno uključivati oštre borbe.

Daglasu je još interesantnije da se zapadni lideri pripremaju za dugotrajan sukob jer su male šanse da će Putin požuriti sa prekidom vatre, uprkos gubicima na bojnom polju i rastućim izazovima u Rusiji.

Putin neće moći dugoročno da izdrži rastuće troškove. Zapad mora da prizna da Putin nije taj koji održava status kvo ili igra po tuđim pravilima. Ali on nije ni samoubilački tip ako postoji eskalirajući pritisak. London smatra da budućnost zavisi od tačnog odmeravanja Putinovih namera kroz njegov način razmišljanja i pogled na svet, a ne kroz Zapad, piše "CNN".

Putin je bivši oficir KGB-a koji je postao punoletan tokom Hladnog rata. Pokušaj da se ovaj sukob pretvori u sukob civilizacija Putinu nije bio emocionalno težak. Putinovo poreklo uključuje predispoziciju da koristi terorizam kao oruđe, prenosi "CNN".

"Svet u očima Putina"

Putin je verovao da Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da promovišu sopstvene vrednosti i interese na račun Rusije. Bio je svedok tome tokom raspada Sovjetskog Saveza i "bipolarnog svetskog poretka" koji je poznavao. Stoga Putinov put zbog onoga što se dogodilo pre 20 godina ne bi trebalo da bude iznenađenje. Bivši šef CIA London navodi da Putina treba shvatiti iz njegove, a ne iz perspektive "zapadnog načina razmišljanja".

BIVŠI ŠEF CIA O PUTINU Kada je u poziciji snage, ne mora da blefira, a kada preti...

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

"Važno je demistifikovati njegove odluke shvatajući da je njegov način razmišljanja proizvod rasističkog, elitističkog i ksenofobičnog iskustva KGB-a. Ceo život sam proveo u špijunskim rovovima vodeći obaveštajne operacije protiv Putina i njegove braće iz KGB-a, FSB-a, SVR-a. Moji sastanci nude različite poglede na situaciju."

"Kao šef CIA-e, povremeno sam morao da se suprotstavljam agresivnim ruskim obaveštajcima koji su se fokusirali na pripadnike američke zajednice. Najviše mi se isplatilo ono što sam otkrio tokom tajne misije, daleko od očiju javnosti. Jedan ruski obaveštajac, Putinov savremenik, u to vreme stariji od mene, rekao je zašto brani sistem svoje zemlje. On je objasnio da autoritarni model Moskve nagrađuje konformizam i lojalnost i koristi elitu. Proletarijat je profitirao u zamenu za bespogovornu, lojalnu službu", rekao je London.

"Špijun veteran je pokazao strukturu koja je bila neobično ocrtana duž linija društvenog i ekonomskog sistema distribucije. Njegov sistem je, tvrdio je, efikasniji i pravedniji od sistema korumpiranog i haotičnog Zapada", napisao je Daglas London za "CNN".

"Putin veruje da je Ukrajina deo Rusije"

London navodi da je Putin oličenje takvog mentaliteta i da izgleda kao da je Makijavelijevu izjavu da "cilj opravdava sredstva" shvatio doslovno. Putin smatra da je Ukrajina, kao i druge bivše sovjetske države, istorijski osvojeni deo Rusije. "Morao je da veruje u to", piše London.

BIVŠI ŠEF CIA O PUTINU Kada je u poziciji snage, ne mora da blefira, a kada preti...

Foto: Ilustracija

 

"Stanovništvo ovih teritorija, iako u njegovim očima etnički i socijalno inferiorno u odnosu na Ruse, su ruski građani i kmetovi. Njihova dehumanizacija, kao i unutrašnje pretnje, omogućavaju upotrebu čistki, gladovanja i koncentracionih logora koje je bez oklevanja koristio Josif Staljin. Putinova sposobnost da dehumanizuje ljude kao izdajnike koji moraju da se prilagode, prevaspitaju ili nasilno uklone nije jedinstvena za njega", napisao je London za Si-En-En.

"Kad je u poziciji snage, ne treba da blefira"

"Smatramo takvo ponašanje devijacijom. Njegov stav treba da prepoznamo kao odraz mentaliteta ukorenjenog u istorijskim nepravdama kojima on i oni iz njegove generacije veruju da je Rusija bila podvrgnuta. Znajući to, Zapad bi trebalo da bude odlučan da ne dozvoli da trajanje sukoba u Ukrajini ide u nedogled sa Putinom koji vodi rat iscrpljivanja."

London navodi, da iako nije svesno nepromišljen, Putin pati od bahatosti moćnika. Ako je poput drugih ruskih obaveštajnih službenika koje poznajem, Putin će verovatno biti prirodno defanzivan, verujući da su njegovi zaključci proizvod intenzivnog proučavanja, stručnosti i njegovog sopstvenog sveobuhvatnog testiranja. Alternativni stavovi znače nepoštovanje. Moraće da dođe do spoznaje da mora da smanji sopstvene gubitke, ali će tada Putin shvatiti da su inteligencija, procene i istina na kojima je napravio svoje proračune i planove za invaziju bili pogrešni, prenosi "CNN".

BIVŠI ŠEF CIA O PUTINU Kada je u poziciji snage, ne mora da blefira, a kada preti...

Foto: Ilustracija

 

Kako se navodi, ograničavanje Putina zahteva budnost i proračunate rizike. Što više preti, to je slabiji. Kada je Putin u poziciji snage, on ne mora da blefira, već jednostavno deluje da bi iskoristio prednost. "Ako pregovori ponude mogućnost dogovora, oni će biti obavezujući samo onoliko koliko preovlađuju okolnosti i zahtevaće dugoročnu kampanju za održavanje pritiska da se ograniči Putin", rekao je bivši šef CIA.

"Putin će testirati naše granice"

Daglas London kaže da opasnost dolazi od iscrpljenosti javnosti i političkog samozadovoljstva koje bi moglo nastati kada se Ukrajina povuče sa naslovnih strana. On tvrdi da držati Putina pod kontrolom znači sećati se prošlosti.

"Mir će zahtevati budnost i doslednost u iskorišćavanju opipljivih posledica agresije. Putin će testirati naše granice, ali će i iz nužde praviti kompromise. Ono što Putin neće uraditi je da reformiše ili odustane od svoje vizije. Zato je imperativ tražiti na svet njegovim očima", napisao je London za "CNN".

Najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
баш све

11.04.2022 20:11

Каква бриљантна ЦИА зомби лобања nato-naciste... Преостало им "гатање"... "халајка си - курва неси"... 🐾🐒🐾Не замлаћујте траги-КОМИЧАРА више, на ивици је трагичне катастрофе. Будалчина naci придруженик, марионета без мозга, спидоба без морала, терориста над својим сопственим грађанима..! Ако се под хитни НЕ ОТЕРАСИТЕ недоведеног траги-КОМИЧАРА кога "дементни 80+" држи у кавезу, доживеће Украјина праву катастрофу!!! Убија украјинске грађане, руши бране и прави катаклизме... прави психопата...!!! Спашавајте шта се може спасити... баталите се ПУТИНА... Нисте њему дорасли!!!