RUSKA AMBASADA U POLJSKOJ Upućena protestna nota Ministarstvu spoljnih poslova zbog imovine
Foto: Youtube/Printscreen

-Odmah smo uputili protestnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova da bi smo objasnili da su zemlju na kojoj se nalazi imovina dodelile poljske vlasti na osnovu sporazuma još iz 1970-ih. Poljska strana nije raskinula ovaj sporazum i nastavlja da bude stranka u tome.

Dakle, ovaj sporazum je i dalje obavezujući za njih. Zgrade i infrastrukturu na ovoj parceli gradila je sovjetska strana u diplomatske svrhe. Dakle, to je rusko diplomatsko vlasništvo," poručio je Andrejev novinarima, prenosi agencija TASS.

Prema rečima ruskog diplomate, postoji nekoliko presuda poljskih sudova u vezi sa ovom imovinom.

-Oni su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, sporazumom koji sam pomenuo gore i Bečkom konvencijom o međunarodnim odnosima. Zbog toga ove sudske presude i radnje sudskih izvršitelja smatramo nezakonitim i neosnovanim, rekao je ruski ambasador u Poljskoj.

Dodao je da su pozvali poljsko Ministarstvo spoljnih poslova da preduzme neophodne mere za uspostavljanje pravnog poretka i vraćanje ruskoj strani diplomatske imovine u legalno vlasništvo.

Gradonačelnik Varšave ranije danas je rekao da su gradske vlasti saopštile da su zaplenile rusku imovinu u jednoj ulici u glavnom gradu Poljske.

-U narednih nekoliko sati moći ćemo mirno da uđemo ovde da utvrdimo da li možemo da popravimo ovu zgradu ili eventualno da je delimično srušimo. Ne znamo u kakvom je stanju, rekao je on, prenela je RIA Novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je ranije saopštilo da se obratilo nadležnim državnim organima sa podneskom "o pokretanju izvršnog postupka u odnosu na dve nepokretnosti koje se ne koriste u diplomatsko-konzularne svrhe i koje su u nelegalnom vlasništvu Rusije", odnosno nepokretnosti koje se nalaze na dve adrese.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading