Ruski specijalci likvidirali vođu "Desnog sektora"
Foto: nac.gov.ru

Ruski specijalci likvidirali su jednog od vođa „Desnog sektora“ (zabranjenog u Rusiji) Tarasa Bobaniča, koji je kriv za smrt stotine civila u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, među kojima i dece, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ruske snage za specijalne namene su tokom operacije izviđanja i potrage pet kilometara južno od grada Izjuma likvidirale jednog od vođa takozvanog dobrovoljačkog ukrajinskog korpusa ‘Desni sektor’ Tarasa Bobaniča“, navodi se u saopštenju.

„Bobanič je od 2014. godine učestvovao u kaznenoj operaciji kijevskog režima u Donbasu. Lično je izdavao naređenja za artiljerijsko granatiranje stambenih naselja Donjecka i Luganska iz teškog naoružanja“, dodaje Ministarstvo odbrane.

Kao vođa neonacističke grupe iz Lavova, Bobanič se pridružio „Desnom sektoru“ u novembru 2013. Od 2019. godine bio je zamenik komandanta „Desnog sektora“ za rezervne jedinice.

UKRAJINA UŽIVO Ukrajinci predaju tenkove, Rusi spremaju ofanzivu na Donbas? (FOTO/VIDEO)

Bio je jedan od ideologa takozvane teorije „superiornosti ukrajinske rase“, lično učestvovao u napadima i ubistvima ruskog stanovništva na teritoriji Ukrajine, napominje se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se ističe da će „ruske Oružane snage nastaviti da traže i uništavaju vođe ukrajinskih neonacističkih organizacija“.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading