EMOTIVNA ISPOVEST ZELENSKOG "Više ne mogu ni da plačem... Užasnuo me je šef članice EU, nisam mogao DA VERUJEM šta me pita"
Foto: Ukrainian Presidential Press Service

Samo nekoliko sati nakon što je svet obišla vest o raketiranju železničke stanice u Kramatorsku, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dao je veliki intervju nemačkom dnevnom listu "Bild".

- Više nisam u stanju ni da plačem - poverio se Zelenski novinaru Polu Ronzhajmeru koji ga je pitao kako se oseća nakon izveštaja o navodnim masakrima u Buči i Kramatorsku.

Ranije tokom dana, posetio je Buču u društvu predsednice Evropske komisije Ursule von der Lajen.

- Takav vam je naš ratni život. Imali smo tragično jutro, a onda važan sastanak. Ali, nemoguće je naviknuti se na toliko žrtava, rekao je Zelenski.

Mrzi li Rusiju, želeo je da zna "Bildov" reporter, a Zelenski je iskreno odgovorio:

- Da, osećam mržnju prema Rusiji, prema ruskim vojnicima. Kada vidim te prizore... Ubijena deca, njihovi leševi bez nogu i ruku. Osećam ljutnju, to je grozno.

U takvim se situacijama uvek, kaže, seti i svoje dece.

- Postoje važni trenuci poput sticanja diplome ili venčanja, a onda pomislite na roditelje te ubijene djece pa shvatite da oni nikada neće imati te trenutke sa svojim sinovima i kćerima - emotivan je Zelenski koga u takvim situacijama, kako se navodi, obuzima bes.

Kaže da ne zna jesu li Rusi zaista pravili popise ljudi koje su nameravali da ubiju u Buči, o čemu je izvestio "Bild" pozivajući se na neke svedoke iz tog kijevskog predgrađa.

- Ali, vidjeli smo da su ubijali civile... A za popise sam čuo da postoje u većim gradovima kao što je Herson. Ali, šta se tačno tamo događa, ne znamo. Mnoga su mesta jednostavno sravnjena sa zemljom. Nema više ni kuća, ni ljudi, ne znam šta ćemo zateći tamo - izjavio je Zelenski.

Šta je najgore što je doživeo u proteklih nekoliko dana?

- Vodeći političar iz Evropske unije hteo je da mu dam dokaz kako ratni zločini u Buči nisu iscenirani! To je retorika kakva obično dolazi iz Kremlja - poverio se Zelenski "Bildovom" novinaru, ali nije hteo da imenuje tog političara. Ipak, na pitanje je li reč o čelniku vlade neke države članice, odgovorio je potvrdno.

Na pitanje da li je Nemačka glavni krivac za otezanje s uvođenjem oštrijih sankcija protiv Rusije, Zelenski kaže da je zvanični Berlin samo jedan od odgovornih.

- Da, neke države, a Nemačka je jedna od njih, se protive embargu na naftu i gas. Ali, drago mi je da peti paket sankcija EU uključuje embargo na ugalj i drva - rekao je i nastavio s kritikama na račun Berlina.

- Nemačka nam nije dala podršku u naoružanju. Otvoreno je rekla da nećemo postati članica NATO-a. Ali, moram da budem iskren i kažem da se nemačka retorika promijenila. Nemačka jeste konzervativna i hladna, ali pokrenula se - smatra Zelenski koji ističe da su njegove kritike pre svega usmerene na nemačke političare na vlasti, a ne i na nemački narod.

- Ne, narod nikako nije hladan. Vidio sam skupove podrške, okupio se ogroman broj ljudi. Na tim skupovima sam vidio pravo lice Nemaca, utvrdio je Zelenski.

Je li, nakon svega, i dalje spreman da sedne za sto u četiri oka s Vladimirom Putinom?

- Jesam. Ukrajina danas nema drugog izbora nego da sedne za pregovarački sto. U Rusiji samo jedna osoba može da odluči kada će rat završiti, i niko osim njega - rekao je.

Na pitanje o uporednim fotografijama koje ga prikazuju pre rata i nakon masakra u Buči, na kojima se vide dva potpuno različita čoveka, Zelenski kaže da je uveren da će se jednog dana vratiti na onog sebe kakav je bio pre rata.

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Slaven

09.04.2022 11:13

Kasno da "places" ili glumis,saucesnik.si u stradanju i jednih i drugih naroda.Da li si smeo ili nisi hteo da podpises Minsk2 to samo ti znas.Ovo je piznata igra zapada da razvale narode pa cak i iste i samu drzavu.Uhlebljen dobro sada placas cenu najvecu ti.Kukomavcenje po tv ekranima je samo produzetak agonije u koju.si komedijaski doveo drzavu. Sto se tice zlocina pakovanih nista ne verujem.

Miki

09.04.2022 12:51

Samo ti sa zapadom dogovaraj. Onisu te postavili oni su i doveli do toga svega. Kriv si jer si prodana dusa uzo si pare i podmeces lazne dokaze kao kod nas. Nisi ti na frontu i taki kao ti nego neduzni narod oni ginu

Mili

09.04.2022 13:15

Od prevelike tuge cirkuzant se ne skida se sa ekrana ! K’o je brojao žrtve koje je NATO naneo Srbiji ? Sad kritikuju Rusiju , a NATO je u Srbiji još gore srbskom narodu učinio , k’o će odgovarati za ta nedela , i k’o će oplakati suze Majki ubijene dece ???