HAG MOŽE SAMO DA SANJA O PUTINU Zapad već proglašava predsednika Rusije ratnim zločincem
EPA

Na pitanje francuske TV LCI kako bi Rusija reagovala ako bi Zapad hteo da uhapsi Putina i sudi mu u Hagu, Peskov je rekao da to nikako nije dobra ideja.

- Tako nešto nije moguće, ni sa stanovišta međunarodnog prava, a nije moguće ni fizički. Ali, ako bi nekome palo na pamet da pokuša da izvede takvu akciju, taj se ne bi dobro proveo. Rusija bi se u tom slučaju borila do kraja. Ja vam garantujem da će Rusija ostvariti svoje ciljeve i osigurati svoju bezbednost - poručio je Peskov.

Voditelji su nastavili da provociraju Peskova pitavši ga da li se Putin plaši da će doživeti sudbinu Sadama Huseina, Slobodana Miloševića ili Gadafija, „imajući u vidu da su autoritarni režimi u svetu uvek potcenjivali snagu Zapada“.

- Naš predsednik se ne plaši ničega. Trebalo bi da znate da Rusija nema autoritarni režim i da iza Putina stoji cela nacija - odgovorio je Peskov.

Ko može da sudi?

Međunarodni krivični sud (ICC) i Međunarodni sud pravde (ICJ) imaju različite uloge. Međunarodni sud pravde odlučuje o sporovima između država, ali ne može krivično goniti pojedince. Ako bi ICJ presudio protiv Rusije, Savet bezbednosti UN bi bio odgovoran za sprovođenje presude. Ali Rusija, jedna od pet stalnih članica Saveta, mogla bi da stavi veto na svaki predlog. Međunarodni krivični sud (ICC) istražuje i goni pojedinačne ratne zločince koji se ne nalaze pred sudovima pojedinih država, ali za suđenje pred ICC danas nije dovoljno samo biti optužen, već su neophodni i neoborivi dokazi o navodnim zločinima. Profesor Filip Sands, stručnjak za međunarodno pravo na Univerzitetskom koledžu u Londonu, kaže da ICC ne bi mogao krivično da goni ruske lidere jer Rusija nije priznala taj sud. U teoriji, Savet bezbednosti UN bi mogao da zatraži od ICC da istraži navodne ruske zločine, ali bi Rusija opet mogla da stavi veto.

On je upozorio da potencijalno postavljanje američkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Poljske predstavlja veliku opasnost za Rusiju i da bi to izazvalo dodatne tenzije u Evropi. Najavio je da bi u tom slučaju bilo neizbežno razmeštanje ruskog nuklearnog naoružanja na zapadnim granicama, istakavši da bi to stvorilo dodatne tenzije na kontinentu.

- Rusija je odgovorna nuklearna sila i članica međunarodne zajednice. Mi smo hipersoničnim oružjem, koje je razvijeno kao odgovor na pokušaj SAD da rasporede raketne štitove svuda oko Rusije, obezbedili poziciju superiornosti. Ali, to ne znači da želimo da ga koristimo agresivno. To je isključivo odbrambeno oružje“, naglasio je Peskov.

Sličnosti s Račkom

Cela priča o proglašavanju Putina za ratnog zločinca počela je posle objavljivanja jezivih snimaka iz gradića Buča na kojima se vide leševi civila po ulicama, za čije je ubistvo Ukrajina optužila Rusiju tvrdeći da je reč o genocidu. To umnogome podseća na januar 1999. godine, kada su srpske snage bezbednosti na Kosovu navodno izvršile masakr nad civilima u selu Račak, u opštini Štimlje nedaleko od Uroševca. Iako su vlasti Srbije tada pružile nepobitne dokaze da se radilo o legitimnoj akciji protiv albanskih terorista iz UČK, iako su akciji srpskih antiterorističkih snaga tada prisustvovale i neke strane medijske ekipe, šef tadašnje verifikacione Misije OEBS na Kosovu Kristofer Voker zaključio je da se radilo o ubistvu nedužnih albanskih civila. Njegov izveštaj je poslužio kao povod za bombardovanje SRJ.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Vodolijax

08.04.2022 08:10

Možda Putin i dođe do Haga ali u tenku.....

HAG

08.04.2022 08:27

Mnogo je zasluzan za lazne i namestene presude, mozda za poklon dobije jednu hipersonicnu.

Živeo Putin

08.04.2022 09:17

Ovi fašisti sa zapada nemaju mozga,kako uhapsiti čoveka u čijim rukama je dugmence kojim lansira nuklearne glave ali sve koliko ih ima,nije to Srbija i tamo ne žive ljudi koji su peta kolona zapada