RUSI POSTAVILI ULTIMATUM NAŠIM KOMŠIJAMA Od njihovog odgovora zavisi sudbina Srbije
Printscreen

„Stigao je zvaničan zahtev za plaćanje gasa u rubljama. Međutim, naša zemlja namerava da se pridržava opšteevropskog stava pri plaćanju gasa i da ne podleže pritisku. U aktuealnim ugovorima nigde nije rečeno da plaćanje gasa može da se obavlja u rubljama“, rekao je Nikolov u intervjuu za „Bugarsku nacionalnu televiziju“.

Ministar je, međutim, priznao da u sadašnjim „uslovima vojnog sukoba realizacija ugovora o snabdevanju gasom može biti dovedena u pitanje“. Stoga ne mogu da predvidim šta će se tačno dešavati u aprilu, dodao je.

„Ali ako isporuke gasa budu prekinute, onda ćemo pokušati da pređemo na alternativno snabdevanje“, precizirao je Nikolov.

S tim u vezi, ministar energetike je rekao da bi izgradnja gasnog interkonektora sa Grčkom trebalo da bude završena do 1. jula i da će tada zemlja moći da računa na snabdevanje gasom iz Azerbejdžana.

Ranije su predstavnici bugarske vlade više puta isticali da zvanična Sofija namerava da se pridržava evropskog stava pri plaćanju gasa i da neće dozvoliti kršenje postojećih sporazuma sa Rusijom o plaćanju gasa u evrima i dolarima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading