NATO članica zapretila Rusiji! Raketiran Donjeck, ima mrtvih (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/Alo ilustracija

U utorak su u Istanbulu održani pregovori Rusije i Ukrajine. Obe delegacije su, čini se, popustile i nazire se nešto što bi moglo da preraste u dogovor.

Jutros je granatiran i Donjeck i Lugansk, pogođena je stambena zgrada, a predstavništvo LNR saopštavaju da su noćas ukrajinske snage ispalile su raketu iz raketnog sistema „Točka U“ na Lugansk.

Predstavnici UN upozoravaju da bi u Mariupolju moglo da bude na hiljade civilnih žrtava od početka bombardovanja tog grada.

Jednostrane sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vode globalnoj ekonomskoj krizi istorijskih razmera, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Sve najnovije informacije iz Ukrajine pratite iz minuta u minut pratite u Live blogu Alo.rs

U toku veliko grupisanje ruskih snaga kod Kijeva i Černigova

Na kijevskom i černjigovskom pravcu u toku je plansko pregrupisavanje ruskih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

Putin razgovarao sa Šolcem

Kremlj je obavesto javnost da su razgovarali ruski predsednik Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc i tom prilikom su govorili o ruskom zahtevu da plaćanje gasa bude vršeno u rubljama.

NATO članica zapretila Rusiji! Raketiran Donjeck, ima mrtvih (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Lavrov upozorio Zapad

Rusija će nastojati da, u međunarodnim razgovorima, osudi nelegitimne sankcije Zapada i da uz, podršku partnera, preduzme praktične korake koji će omogućiti zaobilaženje takvih mera, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahijanom

NATO članica zapretila Rusiji! Raketiran Donjeck, ima mrtvih (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Cilj Rusije kompletno oslobođenje Donbasa

Oružane snage Rusije počele su sa pregrupisavanjem kako bi udvostručile napore u prioritetnim oblastima i fokusirale se na završetak operacije oslobađanja Donbasa, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

NATO članica preti Ukrajini

NATO Alijansa mora da pojača kopnene, vazdušne i pomorske odbrambene kapacitete u baltičkom regionu, izjavila je danas estonska premijerka Kaja Kalas.

NATO članica zapretila Rusiji! Raketiran Donjeck, ima mrtvih (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Raketiran Donjeck,dve osobe poginule, četiri povređene

Dve osobe su poginule, a četiri su povređene kada je granata pogodila krov kuće u Donjecku, saopštio je danas štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije DNR, evakuisano je 29 osoba iz kuće u ulici Pinter, dvoje od njih su bili deca. Jednoipogodišnjak je hitno prevezen u lokalnu bolnicu. Prema operativnim informacijama, usled urušavanja krova, dve osobe su poginule, a četiri su povređene," navodi štab na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

 

 

Peskov: Pregovori sa Ukrajinom nisu značajno napredovali

Rusija nije primetila ništa što bi moglo da ulije nadu da će uskoro doći do konačnog razrešenja sukoba u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, osvrćući se na jučerašnje pregovore u Istanbulu.

Kremlj je danas pozdravio činjenicu da je Kijev u pisanoj formi izneo svoje zahteve za okončanje sukoba u Ukrajini, ali i ocenu da se još ne nazire rešenje, navodi Rojters.

Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, danas je izjavio da su jučerašnji pregovori napredovali i da je ruska strana u Istanbulu prvi put, umesto ultimatuma i crvenih linija, saslušala ukrajinski stav, preneo je BBC.

U Istanbulu je juče održana četvrta runda pregovora između Rusije i Ukrajine.

 

 

Rusi ubrzavaju operaciju

Operacija oslobađanja Donjecke narodne republike se ubrzava, ali je prerano govoriti o vremenu njenog završetka, rekao je lider te republike Denis Pušilin.

Ukrajina: Snage na frontu pojačale poziciju u pregovorima

Pregovarač ukrajinske delegacije David Arahamija o pomacima u pregovorima kaže da Ukrajina zahteva da sporazum o bezbednosnim garancijama ima prednost u odnosu na lokalno zakonodavstvo.

 


On navodi da bezbednosne garancije znače da u slučaju bilo kakvog napada na Ukrajinu, zemlje koje pruže garancije su dužne da pruže neophodnu pomoć u vidu oružja.

"Ukrajina će moći da nastavi da dobija oružje od zapadnih saveznika za 'pojačanu neutralnost' zemlje, po uzoru na Švajcarsku i Izrael", kaže Arahamija.

On kaže da uspeh oružanih snaga Ukrajine na frontu doprinosi da se poboljša pozicija Ukrajine na pregovorima.

 

Ruske snage uništile dva ukrajinska skladišta naoružanja

Ruska vojska uništila je operativno-taktičkim raketnim sistemom „Iskander“ dva velika skladišta ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja u selu Kamenka u Donjeckoj oblasti, izjavio je danas na redovnom brifingu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

 

 

On je rekao i da su visokopreciznim raketama vazdušnog lansiranja uništena velika skladišta goriva u rejonima Starokonstantinov i Hmeljnicki, odakle se gorivo isporučivalo za oklopna vozila ukrajinskih trupa u Donbasu.

Konašenkov je istakao da je ruski vojni avion u vazdišnom boju oborio avion Su-24 Oružanih snaga Ukrajine u Rovnjenskoj oblasti, u blizini ukrajinsko-beloruske granice.

Tramp traži Putina da objavi štetne informacije o Bajdenovoj porodici

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da objavi sve štetne informacije koje ima o Bajdenovima.

NATO članica zapretila Rusiji! Raketiran Donjeck, ima mrtvih (FOTO/VIDEO)

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

 

Tramp tvrdi da sin američkog predsednika Džoa Bajdena, Hanter, ima neka sumnjiva poslovanja u Rusiji i da Putin o tome ima informacije.

"Mislim da Putin zna o tome", rekao je Tramp. "Mislim da bi trebalo da znamo o tome", dodao je bivši predsednik.

U Kijevu sirene pa eksplozije

U blizini Kijeva jutros su ponovo odjekivale eksplozije, javlja BBC. Britanski javni servis navodi da je dan u glavnom gradu Ukrajine počeo sirenama za uzbunu, nakon čega su se čule glasne eksplozije iz pravca predgraa.

Vibracije su se, kako se dodaje, osetile i u centru Kijeva. Dopisnik BBC-a koji se nalazi u Kijevu napisao je na Tviteru da se sa rubova grada čuju zvuci artiljerije. On je napomenuo da nije jasno da li su eksplozije izazvale ruske ili ukrajinske snage, ili i jedne i druge.

Britansko viđenje današnjeg dana ratovanja

U njemu tvrde da su ruske jedinice, bile prisiljene da se vrate u Belorusiju i Rusiju kako bi se reorganizovale i opremile. Britanci veruju da će Rusi nastaviti s masovnim raketnim napadima.

 

 

Lavrov u Kini

U Kini počeli su razgovori ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia.

 

 

Šef ruske diplomatije je informisao kineskog kolegu o napretku specijalne vojne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije i dinamici pregovaračkog procesa sa kijevskim režimom", naglasilo je ministarstvo, a prenosi ruska agencija Tass.

 

Ukrajina tvrdi: Broj poginulih u Nikolajevu porastao na 12, ranjene 33 osobe

Broj poginulih u raketnom napadu na sedište regionalne uprave u gradu Nikolajev na jugu Ukrajine, porastao je na 12, dok su 33 osobe povređene, saopštile su danas hitne službe.

"Ispod ruševina je izvučeno 12 tela, a 33 osobe su povređene", navela je hitna služba na Telegramu, prenosi Gardijan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je izjavio da je sedam osoba poginulo u raketnom napadu na sedište regionalne uprave u Nikolajevu, a da su ranjene 22 osobe.

 

 

Nebenzja: Sankcije Zapada vode ka globalnoj ekonomskoj krizi

Jednostrane sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vode globalnoj ekonomskoj krizi istorijskih razmera, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

"Pravi razlozi, koji svetskom tržištu hrane prete ozbiljnim turbulencijama, nikako nisu povezani sa delovanjem Rusije, nego sa neobuzdanom sankcionom histerijom koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije, ne misleći ni o stanovništvu država takozvanog globalnog Zapada, ni o svojim građanima. Pokušaj da se Rusija ekonomski, finansijski i logistički izoluje od uspostavljenih dugogodišnjih kanala saradnje već se pretvara u ekonomsku krizu istorijskih razmera", rekao je Nebenzja.

 


 

 

Ukrajinci granatirali stambenu zgradu u Donjecku

Tokom noćnog granatiranja Donjecka zabeležen je direktan pogodak ukrajinske granate u stambenu zgradu, koja je delom uništena, saopštio je gradonačelnik ovog grada Aleksej Kulemzin. Ukrajinske trupe su jutros u 6.15 granatirale Mihajlovku i Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši ukupno 12 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Takođe je granatiran Kirovski rejon Donjecka na koji je ispaljeno deset granata kalibra 122 milimetra, dodaje se u saopštenju.

 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jelito traže

30.03.2022 18:55

Ovo što traže podrepuše Natovske,fašistički ideolozi,nisu ni svesni da vodi do uništenja njihovog,jer su oni prvi na udaru,amerikanci ih podstiču na haos i uništenje,ali sami amerikanci neće da ratuju,znaju šta Rusi imaju i šta će se desiti u slučaju rata,a ove fukare nisu ni svesne da će nestati u rokoku od nekoliko sekundi a ne minuta,mogu da kažem samo,BUDLE