Ispravka: Herson nije na Krimu, a predstavništvo predsednika Ukrajine u tom gradu je manipulativno predstavljeno kao predsedništvo Zelenskog
Foto: Shutterstock

Pojedini mediji, a među njima i naš portal Alo! predstavili su u naslovima svojih članaka rusko zauzimanje Kancelarije predstavništva ukrajinskog predsednika u gradu Herson kao “zauzimanje predsedništva Ukrajine”. Pritom je netačno navedeno da se ono nalazi na okupiranom poluostrvu Krim. S tim u vezi, analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno da je vest na našem portalu dezinformacija.

ČINJENICE:

Iako se u naslovu tvrdi da je ruska vojska zauzela predsedništvo Ukrajine, u članku se navodi da je vojska zapravo zauzela predstavništvo predsednika u gradu Hersonu, za koji se netačno navodi da se nalazi na Krimu.

Tvrdnjama u tekstu da se "posle pripajanja Krima Rusiji u Hersonu pojavila takva kacelarija” navodi se na zaključak da takva kancelarija pre 2014. nije postojala.

Gde se nalazi Herson?

Herson je lučki grad na jugu Ukrajine, na reci Dnieper. U blizini njega, ali ne i "na Krimu", kako tvrde spomenuti mediji. Gledajući Google Maps, jasno je uočljivo da, iako se ovaj grad nalazi u blizini ovog poluostrva, nije njegov deo.

Dakle, iako je u pitanju predstavništvo za Krim, ono se, bar trenutno, suprotno navodima iz članaka mnogobrojnih portala, ne nalazi na Krimu.

Kada je predstavništvo otvoreno?

Tačan je navod da se Kancelarija za Krim u ovom gradu pojavila nakon aneksije ovog poluostrva, ali je to samo deo informacije o njegovom postojanju. Potpuna informacija je da je tada samo promenila svoju lokaciju.

Naime, 1992. godine, ukrajinska vlada otvorila je Kancelariju predstavništva predsednika Ukrajine u Republici Krim, navodi se na web stranici predsednika Ukrajine. Ova kancelarija je, nakon aneksije Krima 2014. godine, premeštena u Herson, koji se nalazi u blizini poluostrva.

Portal Alo! se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja dezinformacije koje su utvrđene u navedenoj analizi.

U nastavku prenosimo izmenjenu vest u skladu sa relevantnim informacijama i činjenicama, a sa izbačenim spornim delovima.

Prema dostupnim podacima, ruska vojska je preuzela kontrolu nad predstavništvom predsednika Ukrajine u Hersonu.

Na zvaničnim stranicama društvenih mreža ovog resora pojavio se izveštaj da je ruska vojska navodno već uklonila ukrajinsku zastavu sa upravne zgrade.

Sada je vojska pribavila svu dokumentaciju koja je ostala u kancelarijama zgrade.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mica

28.03.2022 16:45

Neka ga uhapse tu je i kraj ovog zla.Jadan onaj narod