MIROTVORAC! Ruski oligarh aktivno posreduje u razgovorima između Moskve i Zapada
Foto: EPA

On je čak i jedan od najmanje proganjanih ruskih oligarha, kojima se poslednjih dana širom sveta plene bogatstva, pošto se za njega, zbog uloge mirotvorca koju je preuzeo, založio čak i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski!

Abramovič je juče, koristeći portugalski pasoš koji takođe poseduje, vozom doputovao u Poljsku, gde je planirano da se susretne s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Brojni svetski mediji preneli su ovu vest, napominjući da je Abramovič posrednik između Putina i Bajdena.

Angažovan preko veze

Ukrajinski zvaničnici su odmah na početku rata krenuli u potragu za osobom koja bi im mogla biti veza s Moskvom. Kako navodi “Wall Street Journal”, filmski producent Aleksander Rodnjanski predložio im je Abramoviča, koji je blizak Putinu, ali i Zapadu. Prema njegovom angažovanju na početku je vladala skepsa, pošto se sumnjalo da sve radi samo iz svojih ličnih finansijskih interesa. Ali, kako se navodi, ubrzo se pokazalo da nije tako, već da se milijarder istinski zalaže za mir.

Britanski “Dejli mejl”, koji od početka krize ne štedi Abramoviča, preneo je da je pre početka razgovora između Kijeva i Moskve u Belorusiji Zelenski tražio od Bajdena da ne sankcioniše ruskog milijardra, zbog njegove uloge u organizaciji pregovora. To je potvdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je izjavio da je Abramovič čak i prisustvovao prvoj rundi pregovora.

Iako pod jakim sankcijama Velike Britanije i EU, ali ne i SAD, Abramovič je tajno doputovao u Poljsku. Jakob Stačovijak, poljski novinar, otkrio je da je stigao tajnim vozom i to iz Ukrajine, gde se navodno prethodno sreo sa Zelenskim, koji ga je nedavno nazvao “veoma važnim posrednikom u pregovorima s Rusijom”. Štaviše, jevrejska udruženja iz Ukrajine navode da se on istinski bori za mirno rešenje sukoba.

Putin odobrio učešće Abramoviča?

Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je odobrio učešće Romana Abramoviča u mirovnim pregovorima, rekla su za "Financial times" dva dobro upućena zvaničnika.

- On zaista ima saglasnost sa najvišeg nivoa na obe strane - rekao je dobro upućeni zvaničnik.

S obzirom na to da u Poljskoj trenutno boravi američki predsednik, upućeni izvori tvrde da je Abramovič stigao baš zbog razgovora sa Bajdenom, koji s Putinom nema direktne kontakte od kada je javno počeo da ga naziva ratnim zločincem.

“Dejli mejl” napominje da je Abramovič, kog opisuje kao rusko-portugalsko-izraelskog milijardera, bio blizak Kremlju u vreme vladavine Borisa Jeljcina, te da mu je baš on predložio Putina za naslednika na čelu Ruske Federacije. Čak je i, po dolasku Putina na vlast, osam godina bio gubernator Čukotskog autonomnog okruga, koji je svojim veštinama podigao iz mrtvila u kom se nalazio.

Zarada od Čelsija za žrtve rata

Nakon početka rata u Ukrajini Velika Britanija uvela je Abramoviču sankcije, zbog kojih mora da proda fudbalski klub Čelsi čiji je vlasnik od 2004. godine i s kojim je postigao sjajne rezultate. Klub je procenio na oko tri milijarde funti, rekavši da će oprostiti dug od milijardu i po, kao i da će novac od prodaje dati za žrtve rata u Ukrajini.

I “Wall Street Journal” napominje da se Zelenski založio za Abramoviča, nazvavši ga “veoma korisnim” u pregovorima. Bela kuća nije želela da komentariše navode uglednog lista, baš kao ni američko ministarstvo finansija povodom neuvođenja sanckija ruskom oligarhu, pravdajući se time da to nije najbolja ideja u ovoj fazi pregovora.

Ni Abramovičev portparol nije želeo da ulazi u detalje njegovog angažmana.

- Zbog pregovora, kao i želje da uspeju, ne bi bilo od pomoći da u ovom trenutku bilo šta komentarišemo. Kao što je ranije rečeno, a na osnovu molbi jevrejskih urduženja u Ukrajini, on radi sve što može ne bi li pomogao da se mir što pre uspostavi - rekao je portparol za ugledni američki list.

Jahte na sigurnom

Turska je jedna od zemalja koje nisu uvele sankcije Rusiji i njenim bogatašima. Zbog toga je Abramovič iskoristio tu mogućnost, pa je u turske marine sklonio svoje dve superjahte “Eklips” i “Maj Solaris”. Na putu do Turske jahte su izbegavale teritorijalne vode Grčke, članice EU koja mu je uvela sankcije, zbog opasnosti da budu zaplenjene, ali su uspešno stigle na odredište.

Takođe, i “Washington Examiner”navodi da je Abramovič veoma važan šraf u mašineriji oko pregovora, što je indirektno potvrdio i portparol Stejt departmenta Ned Prajs, koji je rekao da “postoje brojni kanali kojima Ukrajina i Rusija održavaju odnose”.

Španska “Marka” takođe javlja da je Abramovič u Poljsku otišao na “specijalnu misiju”, te da je on “jedinstven igrač” u ovoj priči.

“S ruske strane gledano, on je decenijama Putinov blizak prijatelj i zaslužan je što je postao predsednik. Sa druge strane, on je delom Izraelac, odnosno Jevrejin. Od početka rata uložio je sve svoje snage na njegovo okončanje. Priče o Abramoviču kako u Ukrajini čeka voz za Poljsku postale su viralne i potvrdile njegovu ulogu. Hoće li posramljeni vlasnik Čelsija postati neočekivani heroj i pomoći da se konflikt okonča?”, navodi se u velikom tekstu koji je objavila “Marka”.

Odgovor na ovo pitanje ceo svet s nestrpljenjem iščekuje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading