RUSKI PUKOVNIK UMRO POŠTO SU GA NJEGOVI VOJNICI PREGAZILI TENKOM Kako prepoznati ovu i druge lažne vesti iz Ukrajine
Facebook printscreen

Oni su istakli – i ponovili – izveštaje ukrajinskog novinara od ranije ove nedelje da je pukovnika 37. gardijske motorizovane brigade pregazio tenk.

Neki izveštaji kažu da je preminuo od zadobijenih povreda. Jedan zvaničnik je rekao da veruje da su komandanta brigade „ubile sopstvene trupe” kao „posledicu gubitaka koje je njegova brigada pretrpela” u ogorčenim borbama.

Međutim, iako je bilo nekih dokaza koji potkrepljuju tvrdnju da je komandant pregažen, bilo je manje jasno da li je, kako su tvrdili zapadni zvaničnici, pukovnik umro.

U petak uveče, oni su delimično povukli tvrdnju u svetlu oprečnih dokaza na društvenim mrežama. Rekli su da traže da se razjasni da li je živ ili mrtav – i rekli su da je ključna stvar to što je bio žrtva pobune, a ne da li je ubijen ili ne.

Originalni izveštaj o pobuni objavio je u sredu na Fejsbuku ukrajinski novinar Roman Tsimbaliuk, koji je rekao da je do njih došlo nakon što je jedinica, koja se borila u Makarivu, zapadno od Kijeva, izgubila „oko 50 odsto svog ljudstva“. 

„Nakon što je odabrao pogodan trenutak, tokom borbe je pregazio komandanta koji je stajao pored njega i povredio mu obe noge“, napisao je novinar.

Pukovnik je potom prebačen u bolnicu u Belorusiji.

Odvojeni snimak, koji je objavio čečenski lider Ramzan Kadirov, blizak saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, prikazuje komandanta Jurija Medvedeva kako transportuju sanitetske trupe, u kojima je očigledno živ, piše "Gardijan".

U njemu čečenski borac razgovara sa vojnikom na nosilima koji očigledno ima povrede noge, govoreći: „Sačekaj... Kako si? U redu? Razgovaraj sa nama…”

Ranjeni vojnik odgovara: „Dobro sam. Odakle si?" Potkrepljujući dokazi za tvrdnju zapadnih zvaničnika da je pukovnik poginuo bili su ograničeni na naslov izveštaja na veb-sajtu "Mejl Onlajn", koji kaže:

„Ruski komandant koga su namerno pregazili tenkom kojim su upravljali njegovi nezadovoljni vojnici u znak protesta protiv ogromnog broja poginulih u njegovoj jedinici JE UMRO.”

Kako da prepoznamo lažnu vest?

Nepotvrđene i lažne vesti o ukrajinskom konfliktu dolaze i sa ruske i sa ukrajinske strane jer se, po rečima analitičara, paralelno sa kinetičkim odvija i informativni rat.

Ako je verovati ukrajinskoj strani, Rusi se manje-više isključivo bave ubijanjem civila, pogotovo dece, i gađaju uglavnom civilne ciljeve.

Ako je verovati ruskoj strani, Ukrajina je puna vaskrslih nacista koji danju terorišu ruski narod u Donbasu i Donjecku, a noću, valjda, crtaju sebi nove nacističke tetovaže. Nedavno je opovrgnuta vest o ultra-nacisti koji je navodno, po ruskim izvorima, šef kijevske policije - taj čovek zaista ratuje u Ukrajini, ali kao plaćenik.

S obe strane ima lažnih vesti, ali proverom fotografija putem internet pretrage može se zaključiti da li se za ovaj rat koriste fotografije sa nekog drugog ratišta i iz nekog drugog vremenskog perioda.

Provera video materijala je teža i za to je potrebno stručno lice, ali može se reći da oko Kijeva, recimo, nema pustinje i ukoliko vidimo dejstvo ruskog naoružanja u pustinjskim krajevima, taj snimak, vrlo moguće, dolazi iz Sirije.

Jedini način da budemo uvereni da je neka vest tačna, jeste da je potvrde zvaničnici s obe strane sukoba.

U vezi sa vestima o silnim poginulim ruskim generalima, ne treba zaboraviti da generali tipično ne borave na frontu i van su domašaja neprijateljskog dejstva.

U vezi sa vestima, potkrepljenim snimcima, gde vidimo pogođenu ukrajinsku školu ili bolnicu, ne treba zaboraviti da manje-više svaka napadnuta zemlja postavlja svoje PVO snage i trupe upravo tamo - pošto evakuišu civile, te zato ukrajinska strana priča o poginuloj deci i odraslim civilima, ali nema autentičnih snimaka koji to potkrepljuju.

U vezi sa vestima o bekstvu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji bi mogao da bude - pema ruskim izvorima - u Vašingtonu, u Briselu ili možda na Međunarodnoj svemirskoj stanici, treba obratiti pažnju na to da se vest plasira kao činjenica, ali bez potkrepljujućih dokaza, a izvor je gotovo uvek "anonimni ruski zvaničnik".

Ovakve vesti uglavnom su usmerene na slabljenje morala ukrajinske vojske.

Najnovije vesti s ukrajinskog fronta čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading