ZAPAD BEZ MILOSTi Velika Britanija i Poljska povukle žestok potez prema Rusiji
YouTube/ Printscreen

Velika Britanija je uvela sankcije za 59 pojedinaca i preduzeća iz Rusije. To prenosi TASS.

Velika Britanija je uvela sankcije protiv 59 pojedinaca iz Gasprombanke, Rosselhozbanke, Alfa-banke, SMP-banke, Ruskih železnica, Alrose, RusHidro i RVC.

Kako se navodi iz podataka na sajtu britanske vlade, na spisak sankcija dodato je 26 organizacija i 33 pojedinca. Konkretno, zabranjeni su: Gazprombank, Ruska poljoprivredna banka, Alfa-Bank, SMP-Bank, Sovkomflot, RusHidro, Ruske železnice, ALROSA i Odbrambene inicijative. Pored toga, na crnoj listi su bili i Ministarstvo odbrane Belorusije i Minski traktorski kombinat. A takođe i šef Sberbanke German Gref, prvi zamenik predsednika upravnog odbora banke Aleksandar Veđahin, bivši zamenik predsednika Lev Hasis, osnivač Tinkoff banke Oleg Tinkov, biznismen Jevgenij Švidler.

Velika Britanija je 15. marta dodala šefa Rosoboroneksporta Aleksandra Mihejeva, generalnog direktora grupe Roseti Andreja Rjumina i novog generalnog direktora Iandeka Tigrana Hudaverdjana na listu sankcija.

Prethodno je Velika Britanija uvela lične sankcije protiv 350 Rusa. Restriktivne mere uvedene su protiv Agencije za internet istraživanja, poznate i kao "fabrika trolova".

Na crnoj listi je ukupno 59 organizacija i pojedinaca iz Rusije, kao i šest iz Belorusije, piše Komersant.

Sankcijama se pridružila i Poljska, koja je blokirala bankovne račune Ruske ambasade u toj zemlji.

Vladimir Putin je 24. februara najavio vojnu operaciju „denacifikacije i demilitarizacije” Ukrajine.

ZAPAD BEZ MILOSTi Velika Britanija i Poljska povukle žestok potez prema Rusiji

Tanjug/ AP

 

Zapadne zemlje osudile su ovu odluku i kao odgovor uvele ekonomske i finansijske sankcije. One su uticali na nekoliko velikih ruskih banaka, uključujući Sberbanku i VTB. Od 26. marta SAD će početi da odbijaju uplate Sberbanke i njenih filijala. Ograničenja protiv banke uvele su i Velika Britanija i Kanada. Pored toga, Evropska unija je isključila sedam ruskih banaka iz SVIFT sistema: VTB, Rossiia, Otkritie, Novikombank, Promsviazbank, Sovcombank i VEB.RF. Velika Britanija je pozvala da Rusija bude potpuno odsečena od SVIFT-a.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
TRKA

24.03.2022 12:28

Ne zna se ko vise zuri da naskodi Rusiji. Ko ce vise biti ostecen pokazace vreme. Ne cudim se kolonizatorima, oni su kroz vekove poznati po zlu. Cudim se Poljskoj, izgleda da tu drzavu vode pogresni ljudi.

Aca

24.03.2022 14:24

Za britance nek idu pakao a poljaci sta se oni ku

Zoran

24.03.2022 15:20

Ne cude me Britanci oni su takvi ali me cude Poljaci. Upalise ih i razorise Nemci u drugom svetskom ratu i kao da im nije dosta. Ne razumem.

Čarapan

24.03.2022 19:11

Glupe zemlje EU .Sada će Engleska da bije Ruse sa Poljskom.Eto vidite da je SAD učila od Engleske