RAT U UKRAJINI Evakuacija u Mariupolju! Rusi traže hitnu sednicu SB UN! (FOTO/VIDEO)
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 22. dan. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče se obratio američkom Kongresu i još jednom tražio uvođenje zone zabrane letenja iznad njegove zemlje.

Rusija zatražila hitnu sednicu SB UN

Humanitarni konvoji UN ne mogu da uđu u Sumi i Marijupolj, rekao je šef SZO na sastanku Saveta bezbednosti UN, dok je ruski ambasador pri UN rekao da Marijupolj krije mnoge dokaze o zločinima ukrajinskih radikala, i da ga se zato "tako čvrsto drže".

Savet Evrope prekinuo odnose i sa Belorusijom

Savet Evrope saopštio je da prekida odnose s Belorusijom zbog "aktivnog učešća te zemlje" u invaziji Rusije na Ukrajinu.

Iz Marijupolja izašlo 43.000 ljudi

Vojska Rusije je u četvrtak obezbedila bezbednu evakuaciju skoro 43.000 ljudi iz Mariupolja, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

Zaharova: Lažnja da je Rusija pogodila pozorište

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su lažne tvrdnje Kijeva da je ruska avijacija bombardovala pozorište u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju i navela da će istina izaći na videlo uprkos pokušajima da se podmetne Moskvi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu da Ukrajina pokušava da podvali Rusiji.

Bajden: "Putin je ublilački diktator i prava hulja"

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina „čistim nasilnikom” dok je govorio na događaju povodom Dana Svetog Patrika u četvrtak.

 

Slovačka hoće da šalje S-300 Ukrajini

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ saopštio je danas da je njegova zemlja spremna da Ukrajini obezbedi protivvazdušni odbrambeni sistem S-300, ako saveznici iz NATO obezbede odgovarajuću zamenu.

"Razgovarali smo sa Vašingtonom, Kijevom i drugim saveznicima o mogućnosti raspoređivanja ili davanja S-300 Ukrajincima i voljni smo da to učinimo istog trenutka kada budemo imali odgovarajuću zamenu", rekao je Nađ na konferenciji za novinare nakon sastanka sa američkim ministrom Lojdom Ostinom.

Britanci objavili mapu – ruska ofanziva je u Ukrajini

 

 

Makron uskoro u Kijevu?

Dodao je da Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da ne isključuje da će slediti primer istočnoevropskih lidera EU i posetiti Kijev, ali je naglasio da takvo putovanje mora da dođe u pravom trenutku i da bude korisno za rešavanje krize, prenosi Rojters.

On je saopštio i da će uskoro imati telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Uvek sam pravio razliku između Vladimira Putina i ruskog naroda. I želim da pozdravim hrabrost disidenata, opozicionara, nekih vaših kolega novinara, intelektualaca, ruskih umetnika", naglasio je Makron na konferenciji za novinare, prenosi agencija Ria Novosti.

Uništeni ukrajinski vojni objekti kod Popasne

U toku je 22. dan sukoba u Ukrajini između ruske i ukrajinske vojske. Sukobi su eskalirali 24. februara i prerasli u rat između dve države - Rusije i Ukrajine. 

Zelenski nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski novimovan je za Nobelovu nagradu za mir.

Makron je pozvao Evropu da poveća ulaganja u odbranu kako bi bila spremna za mogući oružani sukob.

Novi veliki dogovor Rusije i Belorusije

14.20 - Premijer Rusije Mihail Mišustin saopštio je da se od ponoći 18. marta ukidaju sva ograničenja na putovanja između Rusije i Belorusije.

 

Lukašenko: Belorusija će odgovoriti

13.30 - Predsednik Belorusije Alekasandar Lukašenko upozorio je da će Minsk odgovoriti ako Ukrajina nastavi da provocira Belorusiju.

Lukašenko je predvideo i skori kraj ruske specijalne operacije u Ukrajini.

RAT U UKRAJINI Evakuacija u Mariupolju! Rusi traže hitnu sednicu SB UN! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

"Uveren sam da će se u bliskoj budućnosti ovaj sukob – ruska operacija – završiti u miru", rekao je šef države u intervjuu japanskom TV kanalu TBS.

UKRAJINCI O DRONU KOJI JE PAO ZAGREBU

13.05 - Ukrajina istražuje incident sa bespilotnom letelicom koja se prošle nedelje srušila u Zagreb i sigurno je nije lansirala ka Hrvatskoj, izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Radnici aerodroma u Pizi odbili da utovare oružje za Ukrajinu


13.00 - Radnici na aerodromu „Galileo Galilej“ u Pizi odbili su da utovare materijal koji im je prvobitno najavljen kao humanitarna pomoć Ukrajini nakon što su otkrili da je pun naoružanja, javljaju italijanski mediji.

Navodi se da su radnici simpatizeri „Pokreta 5 zvezdica“ i članovi sindikat radnika USB.

„U subotu, 12. marta, radnici aerodroma otkrili su da tovar nije sastavljen od humanitarnog materijala, već od sanduka oružja namenjenog Ukrajini”, navodi se u saopštenju sindikata radnika USB.

Zajednička operativna komanda je tada intervenisala i navela da let „nije klasifikovan kao humanitarna pomoć“, već ga je „ovlastio NATO“. Aktivnost je sprovedena na civilnom parkingu vojnog aerodroma „Galileo Galilej“ za izuzetnu transportnu aktivnost koju zahteva trenutna situacija, prenose italijanski mediji.

Komanda objašnjava da su se „neki operateri izjasnili da ne ispunjavaju neophodne uslove za utovar specijalnih materijala i tražili posebna ovlašćenja, te su nakon ovog izveštaja, materijali propisno utovareni u avion od strane drugog osoblja”.

„Vest o humanitarnoj pomoći u tranzitu u Kargo vilidž, namenjenoj Ukrajini umesto namirnica, lekova i drugih potrepština sadrži razne vrste oružja, municije i eksploziva. To je zaduženje koje radnici nisu očekivali da će morati da izvrše i zbog kojeg su neki od njih odbili da ukrcaju tovar u odlazeću letelicu”, izjavile su regionalne odbornice iz „Pokreta 5 zvezdica“ Irene Galeti i Silvija Noferi.

Sindikat USB zbog ovog događaja poziva na proteste 19. marta.

Zaharova: Zločini Kijeva će biti kažnjeni!

12.35 - Pribeći ćemo svim mogućim merama kako bismo osigurali da zločini protiv čovečnosti ne ostanu nekažnjeni- izjavila je Zaharova na konferenciji za novinare.

NATO se neće mešati

12.20 - NATO nema nameru da se vojno meša u događaje u Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Jedna stvar je jasna. NATO se neće vojno mešati u rat - rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Berlinu.

Čečeni "čiste" Mariupolj

12.10 - Telegram kanal "Operativni izveštaji" objavio je snimak rada čečenskih specijalnih snaga u Mariupolju, koji su očistili grad od ukrajinskih nacionalista. Prema poslednjim informacijama, borci su probili odbranu postrojenja, gde se nalaze nacionalisti iz bataljona Azov.

 

 

Da li Putin putuje u Ukrajinu?

12.00 -  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio da li predsednik Rusije planira put u Ukrajinu.

Poruke Vladimira Putina koje svi treba da čuju

11.40 - Predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i Donbasu, zapadnim sankcijama Rusiji i planovima Kijeva i Zapada, poslao je važne poruke celom svetu. On je, između ostalog, poručio da Americi i njenim saveznicima neće uspeti pokušaj da rasparčaju Rusiju

Ukrajinci izgubili 14.000 ljudi

11.20 - Ukrajinska vojska objavila je na Fejsbuku najnovije podatke o ruskim gubicima u ratu.

 

 

Zelenski kritikovao nemačke poslanike: Pomoć je došla prekasno da zaustavi rat

11.00 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas se obratio nemačkim poslanicima. Zahvalio je Nemačkoj na pomoći, ali je rekao zastupnicima da je njihova pomoć "došla prekasno da zaustavi rat", prenosi BBC.

Zelenski je eksplicitno spomenuo Holokaust. U govoru je koristio frazu "nikad više", koja se povezuje sa Holokaustom i drugim genocidima.

- Svake godine političari kažu 'nikad više'. Sad vidim da su ove reči bezvredne. U Evropi se uništava narod. Zašto 'nikad više' ne znači? Koja je istorijska odgovornost Nemačke prema Ukrajini danas?", upitao je Zelenski.

Moskva i Kijev dogovorili da će zajedno štititi Černobilj

10.30 - Rusija je postigla dogovor sa ukrajinskom vojskom da će zajedno čuvati nuklearnu elektranu u Černobilju, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Rusija traži podatke o biolaboratorijama

10.10 - Rusija zahteva od Ukrajine i SAD da dostave podatke o biološkim laboratorijama i aktivnostima u laboratorijama u Ukrajini.

Kina neće napasti Ukrajinu

09.50 - Kina nikada neće napasti Ukrajinu, rekao je kineski ambasador u Ukrajini Fan Ksianrong tokom sastanka sa guvernerom Lavovske oblasti Maksimom Kozickim.

- Mi ćemo pomoći, posebno ekonomski. U ovoj situaciji u kojoj se nalazite, postupaćemo odgovorno - rekao je kineski ambasador u Ukrajini.

Peskov: "Neprihvatljiva retorika"

09.30 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je to što je Džo Bajden okarakterisao Vladimira Putina kao ratnog zločinca "neprihvatljiva i neoprostiva retorika".

RUSKI RATNI BRODOVI KRENULI KA EVROPI?

09.20 - Japanska vojska je saopštila danas da je primetila četiri velika ruska amfibijska broda kako plove u blizini japanskih ostrva dok su se kretali prema zapadu, verovatno prema Evropi.

 

Zaharova: Nismo mi vreća za udaranje

08.55 - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Rusija zvanično napustila Savet Evrope, jer nije želela da bude "vreća za udaranje".

- Savet Evrope je ograničio naša prava kao člana te organizacije, jednostavno su učinilo to. Niko ne namerava da bude lišen prava, da uplaćuje sredstva, da ne može da brani svoje gledište. Niko neće da bude vreća za udaranje - rekla je ona.

RAT U UKRAJINI Evakuacija u Mariupolju! Rusi traže hitnu sednicu SB UN! (FOTO/VIDEO)

EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Ona je takođe ocenila da zemlje, koje isporučuju oružje Ukrajini, uključujući i plan Slovačke, same sebi stvaraju probleme.

Zelenski: Pregovori napreduju "prilično teško"

08.40 - Pregovori se nastavljaju ali za sada idu veoma teško - rekao je on.

Volodimir Zelenski je na pitanje novinara deli li bojazan američke administracije da ruska operacija u Ukrajini može prerasti u treći svetski rat, odgovorio da je on, možda, već u toku.

- Niko ne zna, možda je on već počeo. Kakva je verovatnoća da taj rat počne, u slučaju pada Ukrajine? To je veoma teško proceniti - odgovorio je ukrajinski lider.

RAT U UKRAJINI Evakuacija u Mariupolju! Rusi traže hitnu sednicu SB UN! (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA

 

 

Više od tri miliona izbeglica pobeglo iz Ukrajine?

08.35 - Prema procenama UN, više od tri miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine od početka specijalne operacije 24. februara.

Najveći broj izbeglica otišao je u susednu Poljsku.

- Narodu Ukrajine očajnički je potreban mir. A ljudi širom sveta to zahtevaju. Rusija mora sada da zaustavi ovaj rat - napisao je na Tviteru generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

 

Ukrajinske snage 34 puta granatirale DNR

08.20 - Ukrajinske snage su tokom jučerašnjeg dana 34 puta izveli granatiranje Donjecke Narodne Republike, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.

Kako se navodi, ispaljeno je ukupno 331 granata po gradovima DNR.

RAT U UKRAJINI Evakuacija u Mariupolju! Rusi traže hitnu sednicu SB UN! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Takođe, predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin ističe da je tom prilikom poginulo dvoje civila, a osmoro je ranjeno.

- Granatiranje se nastavlja, oštećeno je još 50 građanskih objekata, kritično je u Gorlovki - dodao je on.

Uništeno skladište ukrajinskog oružja

08.15 - U napadu ruskih aviona suhoj Su-25 uništeno je skladišste sa oružjem i municijom ukrajinske vojske tokom noći, saopštilo je jutros rusko ministarstvo odbrane, prenosi TAS S.

Gađanje je, kako se precizira, izvođeno sa srednjih i malih visina, precizira se u saopštenju.

 

 

Ruski suhoji uništili skladište oružja u Ukrajini

08.10 - U napadu ruskih aviona suhoj Su-25 uništeno je skladište sa oružjem i municijom ukrajinske vojske tokom noći, saopštilo je jutros rusko ministarstvo odbrane.

Gađanje je, kako se precizira, izvođeno sa srednjih i malih visina, precizira se u saopštenju.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je i snimak uništavanja ukrajinske infrastrukture.

DOSTA SA LAŽIMA

07.45 - Moskva poziva Vašington da prestane da širi lažne informacije i da počne objektivno da izveštava o događajima u Ukrajini, saopštila je ambasada Rusije u Sjedinjenim Državama na svom Telegram kanalu, komentarišući objave u američkim medijima o navodnom vazdušnom udaru ruskih snaga na zgradu pozorišta u Marijupolju.

Volodin: Za nacifikaciju Ukrajine krive SAD

07.40 - Za militarizaciju i nacifikaciju Ukrajine krivi su senatori, kongresmeni i lider SAD Džozef Bajden, izjavio je predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

RAT U UKRAJINI Evakuacija u Mariupolju! Rusi traže hitnu sednicu SB UN! (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

– Vreme je da svetska zajednica shvati ko je zaista kriv za militarizaciju i nacifikaciju Ukrajine. Bajden, senatori i kongresmeni SAD bili su inicijatori tih odluka. Upravo su oni počinili zločine protiv čovečnosti treba da budu izvedeni na sud – naveo je Volodin.

Prema njegovim rečima, lideri evropskih zemalja odavno je trebalo da pokažu nezavisnost i snagu volje, da pozovu SAD i NATO da prestanu sa militarizacijom Ukrajine, ako ne žele da se dogodi katastrofa na teritoriji Evrope.

Prozapadni Rusi su nacionalni izdajnici

07.35 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u jučerašnjem televizijskom obraćanju prozapadno orijentisane Ruse nazvao nacionalnim izdajnicima.

RAT U UKRAJINI Evakuacija u Mariupolju! Rusi traže hitnu sednicu SB UN! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

Danas hitna sednica SB UN o Ukrajini

07.30 - Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN biće održan danas kako bi se rešila eskalirajuća humanitarna kriza u Ukrajini, javlja BBC. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Irska, Norveška i Albanija pozvale su na održavanje sastanka, nakon pojačanog granatiranja civilnih područja poslednjih dana, izveštavaju diplomatski izvori.

SAD, Velika Britanija i Francuska su stalne članice Saveta zajedno sa Rusijom i Kinom. Rusija i dalje predsedava Savetom bezbednosti za mesec mart, što, kako ocenjuje BBC, znači da je zaustavljen pomak u vezi sa nekim rezolucijama. BBC navodi i da su u toku razgovori da se ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom omogući prilika da govori u Generalnoj skupštini UN koju čine sve države članice Organizacije ujedinjenih nacija.

ZELENSKI SE OBRATIO RUSIMA

07.20 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom obraćanju kasno noćas nazvao Rusiju "terorističkom državom" i rekao da njen napad na Mariupolj nije ništa drugačiji od opsade Lenjingrada.

- Rat još nije prestao. Ruski ratni zločini se nastavljaju. Ruska ekonomija je i dalje u stanju da održava vojnu mašinu. Zato su nam potrebne nove sankcije Rusiji. Svet konačno mora zvanično da prizna da je Rusija postala teroristička država - rekao je Zelenski.

Zelenski se direktno obratio i Rusima, pitajući ih da odgovore da li je opsada Mariupolja drugačija od opsade Lenjingrada i obećao je ruskim vojnicima koji polože oružje šansu da prežive.

 

- Građani Rusije! Po čemu se vaša opsada Mariupolja razlikuje od opsade Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata? - pitao je na ruskom.

Dodao je da će svaki ruski vojnik koji položi oružje dobiti šansu da preživi.

- Još uvek postoji prilika. Postoji šansa za svakog vojnika koji je upućen na teritoriju naše zemlje, za svakog pojedinog koji nije ubijen, povređen ili zarobljen. Ruska vojska trpi gubitke koje nije videla u Siriji ili Čečeniji; koje sovjetske trupe nisu imale u Avganistanu. Ako se vaš rat, rat protiv ukrajinskog naroda, nastavi, majke Rusije će izgubiti više dece nego u avganistanskom i čečenskom ratu uopšte. Zašto vam je potreban? Svaki ruski vojnik koji položi oružje dobiće šansu da preživi - rekao je Zelenski.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
SR71

17.03.2022 08:10

Bravo za Ukrainsku Armiju!Hrabar otpor ruskom agresoru!

PODRSKA

17.03.2022 13:50

Ukrajinci moraju odgovarati za masovne grobnice u Dombasu, moraju odgovarati za bioloske laboratorije. Putin ni slucajno ne treba da ide u Ukrajinu, neka Zelenski dodje u Moskvu. Zelenski je ratni zlocinac jer je dozvolio ubijanje Rusa i rad bioloskih laboratorija kako bi na taj nacin unistio Rusiju i Ruse. Rusija treba da mu sudi.

Dragi

17.03.2022 16:49

@PODRSKA - Amerikanci se prave da nevide masovne grobnice u Dombasu kao što nigde nevide Srpske grobnice.Zapaf,Nato,i Amerika kažu da se neće mešati u sukob zar slanje oružjaUkraini nije mešanje znači narod je glup.Nijedan zapadni građanin nije ugrožen ne gine nego Ukrajinski koji su oni uvukli u rat za svoj interes.

Zeleni je..

17.03.2022 18:02

... zaslužio nobelovu nagradu za LAGANJE, a i ginisov rekord u istoj kategoriji... ali pošto su u laži kratke noge, uskoro će se liberaši vernici sorošoidnih medija probuditi sa teškim mamurlukom kada se zločini ukrajinskih nacista probiju kroz led.

Srecko

17.03.2022 18:06

Nikako Ukrajinci ne kazu koliko su izgubili vojnika i tehniku al zato znaju za Rusku vojsku i to u broj.

licemeri

17.03.2022 19:30

Zelenski je odgovaran za rat i smrt ko zna koliko ukrainaca i rusa isto onoliko koliko i Amerika koja im anjvise interesa iz svega ovoga.Kreten dopusti da ga majmuni sa zapada koji seju demokratiju po celom svetu bombama napujdaju na silu i na kraju mu okrenu ledja i salju mu oruzije da slovenska deca ginu te ce oni posle da kupe kajmak.Ne opravdavam ni jedan rat pa ni ovaj ali zver saterana u cosak je jako opasna a to su sa Rusijom ovde uradili,na zalost stradace obican narod.Ne mogu da verujem da se na tlu evrope u 21.veku vodi rat,bezumlje i idiotizam.Stop americkoj hegemoniji i vreme je da se evropa i ceo svet trgne americkoj diktaturi

Zoran

17.03.2022 20:17

Zar je moguce da Rusi veruju .da bi sporazum.zapad i UK implementirali . Kakav spotazum.Rusi.ovekuju od fasista koje obu ava i.naoruzava zapad. Cilj je da Rusi po simuliranom sporaZumu.napuste UK i omoguce Zapadu da unilateralno.proglase sporazum.nistavnim i. Zauzmu .oslobodjene teritorije gde su Ruso.bili ba zatim.bice zivotno.ugrozeni makon povlacenja Rusa..