RUSKA VOJSKA DOBIJA POMOĆ Počinje osvajanje MILIONSKOG grada (FOTO/VIDEO)
Twitter printscreen

Devetnaesti je dan rata u Ukrajini. Očekuje se nastavak pregovora Moskve i Kijeva putem video-linka. Trenutno je najkritičnije u Marijupolju, kojem ponestaje vode i hrane.

Ukrajinske vlasti poručile su da su pokrenule kontrofanzivu na Harkov i Nikolajev. Iz Moskve saopštavaju da su ruske snage napredovale devet kilometara unutar ukrajinske teritorije.

  • Australija i Holandija tužile Rusiju
  • Rusija i Ukrajina u novoj rundi pregovora
  • Zelenski očekuje razgovor sa Putinom
  • EU kaže da ima još sankcija "na čekanju"
  • Džonson razgovarao sa Zelenskim
  • Novinar lista "Tajms" Brent Reno ubijen u Ukrajini

STRAŠNE VESTI ZA UKRAJINU Moćna sila će pomoći Rusiji

SAD su danas prenele svojim saveznicima i više zemalja Azije da je Kina pokazala spremnost da Rusiji pruži ekonomsku i vojnu pomoć Rusiji kako bi podržala njenu vojnu intervenciju u Ukrajini, više o tome pročitajte OVDE.

MORNARIČKA PEŠADIJA, FLOTA, AVIJACIJA, VAZDUŠNO-DESANTNE JEDINICE I DVE KOLONE KOPNENE VOJSKE Bitka za Odesu počinje svakog trenutka

 

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov izjavio je da Oružane snage Rusije spremaju iskrcavanje desanta čiji zadatak će biti „zauzimanje Odese“.

Kakvi su zapravo planovi Ruske vojske za Odesu, pogledajte OVDE.

 

PUTIN POSLAO ZASTRAŠUJUĆE JASNU PORUKU Tanka linija deli nas od Trećeg svetskog rata

Ruski raketni napadi u blizini poljske granice pokazuju koliko nas deli od ulaska NATO u sukob, piše nemačka štampa.

Putin napadima kod Lavova šalje poruke u više pravaca, smatra komentator Ludvigzburger krajscajtunga: “Ukrajinskim vlastima poručuje da ni na zapadu zemlje nisu sigurni. Ali to je i poruka za NATO, jer su na poligonu navodno bili strani instruktori i posmatrači. Putin nije spreman da trpi inostranu vojnu pomoć za Ukrajinu, i napadom podvlači pretnju da će prekinuti isporuke oružja vlastima u Kijevu.”

Raketiranje kod poljske granice pokazuje “da se Zapad kreće po tankoj žici”, piše list Štutgarter nahrihten.

Nemački mediji uveliko pišu o mogućnosti nuklearnog rata koji bi zahvatio ceo svet i da je Rusija spremna da ide do kraja kako bi zaštitila sopstvene interese, a koje su njihove procene pogledajte OVDE.

 

RUSI PORUČILI DA NEĆE UZMAĆI Spremni za rat svih ratova i KONAČNI OBRAČUN

"Rusija je Zapad stavila pred težak izbor: Ili će Zapad ustuknuti i udovoljiti ruskim zahtevima ili će početi rat kakav svet još nije video", smatra bivši šef izraelske službe “Nativ” Jakov Kedmi. Više o tome pročitajte OVDE.

 

Britanija će nastaviti da šalje oružje Ukrajini

Ruski raketni udari na ukrajinsku bazu u blizini granice sa Poljskom su duboko zabrinjavajući, ali neće sprečiti Britaniju da nastavi da šalje Ukrajini odbrambeno oružje, izjavio je danas portparol britanskog premijera Borisa Džonsona.

Kremlj objavio da planira da zauzme najveće ukrajinske gradove

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da je Moskva planirala da izbegne civilne žrtve i da se suzdrži od napada na glavne naseljene centre, uključujući Kijev.

Posledice raketnog udara u Harkovu

 

 

Pojačati saradnju Rusije i Belorusije

Rusija i Belorusija smatraju da je neophodno pojačati saradnju u okviru njihovog Saveza, suočenog sa sankcijama Zapada, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin, javio je Tass.


Premijer Belorusije Roman Golovčenko rekao je da Minsk računa na podršku Moskve, izvestila je agencija RIA Novosti.

Jugoslavija spomenuta u Kremlju

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov pomenuo je bivšu Jugoslaviju odgovarajući na pitanje o ratu u Ukrajini.

Objavljen snimak pada bombe Točka-U u Donjecku

 

 

Operater: Oštećen dalekovod Černobilja

"Ruske snage oštetile su visokonaponski dalekovod koji snabdeva ukrajinsku nuklearnu elektranu u Černobilju strujom, nedugo nakon što je u tom objektu obnovljeno snabdevanje električnom energijom, saopštio je danas ukrajinski operater elektroenergetske mreže “Ukrenergo”.

Nije, medjutim, rečeno da li je zbog štete došlo do potpunog gubitka spoljnog izvora napajanja, navodi Rojters, dodajući da je operater zatražio pristup objektu radi popravke.

Kompanija “Ukrenergo” nije pružila nikakve dokaze o navodno pričinjenoj šteti ili akcijama ruskih snaga, a britanska agencija navodi da nije u mogućnosti da nezavisno proveri ovakve izveštaje.

Putin neće ići na Krim

Vladimir Putin 18. marta neće ići na koncert na Poklonnoj brdu u čast aneksije Krima i neće ići na Krim, rekao je Dmitrij Peskov.


"Očigledno, Putin sada većinu svog vremena provodi u prestonici u vezi sa operacijom (u Ukrajini), stalno dobija izveštaje i tako dalje“, odgovorio je portparol.

Međutim, ovaj dan će biti obeležen radnim događajem – skupom o razvoju Krima, koji će biti održan 17. marta, dodao je on.

Lider DNR: Kijev počinio ratni zločin

Prvi čovek Donjecke Narodne republike Denis Pušilin je naveo da je raketa „Točka U“, koja je korišćena u napadu na Donjeck, sadržala kasetno punjenje. U DNR-u je u toku potraga za sistemom koja je ispalila raketu u Donjecku, dodao je.

- 'Točka U' je imala kasetno punjenje, što je, kao što znamo, zabranjeno. Da nije oborena, bilo bi nesrazmerno više žrtava - objasnio je Pušilin.

Raketni napad ukrajinskih snaga predstavlja ratni zločin Kijeva, istakao je on, dodajući da će u Donjeckoj Narodnoj Republici će biti proglašena žalost nakon raketnog napada na grad.

Australija i Holandija tužile Rusiju

Australija i Holandija su pokrenule sudski postupak protiv Rusije pred Međunarodnom organizacijom za civilno vazduhoplovstvo UN zbog obaranja aviona na letu MH17 “Malezija erlajnsa” 2014. godine iznad Ukrajine, saopštila je danas australijska vlada.

U toku pregovori Rusije i Ukrajine, komunikacija - teška

Četvrta runda pregovora Rusije i Ukrajine počela je danas, a razgovori koji se vode su teški, ali su u toku, saopštio je savetnik ukrajinskog predsednika i pregovarač Mihail Podoljak.

"Strane aktivno izražavaju svoje određene stavove. Komunikacija se održava, ali je teška. Razlog za neslogu su previše različiti politički sistemi", naveo je Podoljak na Tviteru.

 

 

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je juče da u onlajn pregovorima rusku stranu i dalje predvodi savetnik predsednika Rusije Vladimir Medinski.

Pogođen ruski avion, pilot ga bezbedno prizemljio

Pilot ruskog lovca Su-25 u Ukrajini uspeo je da spusti avion nakon što ga je pogodila raketa prenosnog protivvazdušnog raketnog sistema, prenosi rusko Ministarstvo odbrane.

Izrael uvodi sankcije Rusiji

Ministar spoljnih poslova Jair Lapid je izjavio: „Izrael se neće koristiti kao sredstvo za zaobilaženje sankcija Rusiji“.

Najmanje 20 mrtvih u Donjecku

Ukrajinska raketa Točka-U oborena je u blizini zgrade Vlade u centru Donjecka, a u napadu ima žrtava, javljaju lokalne vlasti.

Snimke užasa na ulicama ovog grada možete videti na OVOM LINKU (18+).

Pozadina ubistva američkog novinara

Mediji su objavili da je američki novinar Brent Reno, koji je ubijen u Ukrajini, radio je na projektu globalne izbegličke krize za magazin "Tajm", saopštio je taj njujorški list.

Okolnosti njegove smrti su i dalje sumnjive, a obe strane "peru ruke" od incidenta.

Granatiran rudnik, 83 čoveka pod zemljom

U rudnku „Zasjadko“ u Donjeckoj Narodnoj Republici rudarsko okno ostalo je bez struje zbog granatiranja koje su izvele ukrajinske snage.

Pod zemljom se nalaze 83 osobe, saopštilo je Ministarstvo za ugalj i energetiku DNR. U toku je izvlačenje ljudi, a prema prvim informacijama nema povređenih u incidentu.

Ukrajinski vojnici u trenutku odmora

Do sada neviđene scene pravo iz ratne zone.

 

Kontranapad Ukraninaca kod Hostomelja

72. mehanizovana brigada izvela je rano jutros napad na pozicije ruskih padobranaca kod aerodroma Hostomelj. Aerodrom i šuma u kojoj se nalazi ruska vojska napadnuti su minobacačima i teškom artiljerijom.

 

 

Ukrajinska vojska granatirala više naselja u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 122 milimetara na rudarsko naselje Trudovska u Donjecku u 8.40 po moskovskom vremenu (6.40 po srednjoevropskom), saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Odjekuju eksplozije u Harkovu

 

 

Vojnici ginu, očekuju se pregovori

Diplomatski napori za okončanje rata u Ukrajini u ponedeljak su se ubrzali, a ukrajinski i ruski pregovarači su spremni da ponovo razgovaraju nakon što su obe strane navele da postoji napredak, iako je Rusija napala bazu u blizini granice sa Poljskom, a borbe su besnele na drugim mestima.

Baraž ruskih projektila pogodio je ukrajinski Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednosti Javoriv, bazu udaljenu samo 25 kilometara od Poljske granice koja je ranije bila domaćin vojnim instruktorima NATO-a, a pri tome je eliminisano 35 ljudi, a ranjeno 134, rekao je juče ukrajinski zvaničnik.
 

Rusi oborili 4 drona

Tokom noći 14. marta, avijacija i protivvazdušna odbrana Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborile su četiri ukrajinske bespilotne letelice, među kojima je i jedan „Bajraktar ​​TB-2“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Stravične scene razaranja u Nikolajevskoj oblasti

 

 

Krim i Donbas povezani kopnenim koridorom

U okviru specijalne vojne operacije ruske vojske Krim i Donbas su povezani kopnenim koridorom, saopštio je stalni predstavnik Krima pri predsedniku Rusije i vicepremijer krimske vlade Georgij Muradov.

"Krim i Donbas sada povezuje kopneni koridor na teritoriji Ukrajine. Pod kontrolu je stavljena magistrala od Krima do Marijupolja", rekao je on, prenosi Sputnjik.

Granata pogodila devetospratnicu u Kijevu

Dve osobe su poginule, a tri povređene kada je granata jutros pogodila jednu stambenu zgradu na severozapadu Kijeva, saopštile su ukrajinske službe za vanredne situacije, prenosi “Gardijan”.

“U 07:40 časova, u devetospratnoj stambenoj zgradi pronađena su tela dve osobe, tri osobe su hospitalizovane, a devet je zbrinuto na licu mesta”, navodi se u saopštenju tih službi.
 

Najavljena četvrta runda pregovora

Član ukrajinske delegacije David Arahamia juče je rekao da će pregovori sa Rusijom putem video linka navodno početi u 10.30 po lokalnom vremenu.

Kremlj, međutim, još uvek nije potvrdio ove navode.

SAD traže od državljana da napuste Ukrajinu

Američka ambasada u Kijevu ponovo je pozvala građane SAD da odmah napuste Ukrajinu, pošto su ruski napadi koji su u toku učinili bezbednosnu situaciju „nasilnom i nepredvidivom“.

Harkov pre i posle rata

Pre

 

 

Posle

 

 

Upozorenje za NATO: "Pitanje je vremena"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je NATO da je "pitanje vremena" kada će Rusija napasti njihove članice.

U svom video obraćanju, predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je upozorio NATO da će bez preventivnih sankcija Rusija započeti rat i da će Moskva koristiti Severni tok 2 kao oružje.

"Sada je očigledno", rekao je.

"Sada opet ponavljam, ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete pasti na vašu teritoriju, na teritoriju NATO-a", rekao je.

U Rusiji stupila na snagu zabrana pristupa Instagramu

Zabrana pristupa društvenoj mreži Instagram u Rusiji je stupila na snagu u ponoć po lokalnom vremenu

Ukrajina uključuje novu tehnologiju u ratu protiv Rusije

Ministarstvo odbrane Ukrajine danas je počelo da koristi tehnologiju za prepoznavanje lica Klirvju AI, rekao je Rojtersu predstavnik američke kompanije

Jučerašnje vesti o dešavanjima u Ukrajini pogledajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Goran

14.03.2022 23:32

Ne daj Putine pravoslavlje, ako vi padnete ode svet u pm.