OVAKO POČINJE TREĆI SVETSKI RAT Britanci u panici - ako Rusi zarobe OVA 4 VOJNIKA...
Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane Velike Britanije pokrenulo je potragu za četiri vojnika iz kraljičine garde koji su otišli u Ukrajinu da se bore, a kojima se izgubio svaki trag na poljskoj granici. Britanci su zbog toga u strahu jer bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da tvrdi da je Britanija ušla u rat ukoliko vojnici budu zarobljeni.

Strahuje se da su četiri britanska vojnika, uključujući tinejdžera plaćenog da zaštiti kraljicu, pobegla da se bore protiv ruske vojske nakon što su rezervisali kartu u jednom pravcu za Ukrajinu.

Devetnaestogodišnji član Kraljičine garde, čiji identitet nije otkriven iz bezbednosnih razloga, navodno je napustio ceremonijalnu dužnost gardiste Koldstrima i prijavio se u Ukrajinsku Međunarodnu legiju stranih boraca dobrovoljaca.

To je izazvalo paniku u Ministarstvu odbrane i oni se trude da nađu tinejdžera jer bi, ako se zateknu britanski vojnici na linijama fronta, Rusija mogla da tvrdi da je Britanija ušla u rat.

OVAKO POČINJE TREĆI SVETSKI RAT Britanci u panici - ako Rusi zarobe OVA 4 VOJNIKA...

printsrkin/jutjub

 

Vojnik je navodno pisao svojim roditeljima pre nego što se uputio u Poljsku tokom vikenda, sa namerom da potom pređe granicu sa Ukrajinom. Tada je objavio fotografiju svojih čizama na Snepčetu, navodi "The Sun".

Strahuje se da je on među četiri britanska vojnika koji su pobegli iz zemlje u ratnu zonu, što je izazvalo paniku u britanskoj vojsci da bi Rusija to mogla da iskoristi kao šansu za početak trećeg svetskog rata.

Oko 150 veterana britanske vojske koji su se borili u Avganistanu već se prijavilo za podršku ukrajinskim trupama nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Trus izjavila da će „apsolutno podržati“ one koji žele da se prijave za borbu kao deo ukrajinskih oružanih snaga. Vlada se brzo distancirala od njene podrške jer je London snažno savetovao da se ne putuje u Ukrajinu.

Pripadnici britanskih oružanih snaga upozoreni su na posledice ako prihvate pozive ukrajinske vojske da se bore.

Kada je Putin pokrenuo ofanzivu na Ukrajinu, upozorio je strane sile koje su bile u iskušenju da intervenišu da će se „suočiti sa posledicama većim od svih sa kojima ste se suočili u istoriji“.

OVAKO POČINJE TREĆI SVETSKI RAT Britanci u panici - ako Rusi zarobe OVA 4 VOJNIKA...

Foto: Shutterstock

 

Nekoliko dana kasnije, ruski lider je stavio snage nuklearnog naoružanja Kremlja u stanje pripravnosti što je izazvalo strah širom Zapada.

Tokom vikenda, Moskva je obećala da će kazniti London zbog njegove podrške Kijevu, upozoravajući:

– Rusija neće zaboraviti britansku želju da sarađuje sa ultranacionalističkim snagama u Ukrajini i snabdevanje Kijevom britanskim oružjem.

Bivši vojskovođa okrivio je vojnike koji su dezertirali kao „potpuno neodgovorne“ i upozorio da bi mogli biti zatvoreni ako se vrate u Britaniju.

– Više od 20.000 ljudi iz 52 zemlje već se dobrovoljno prijavilo da ode na liniju fronta u Ukrajinu, gde će služiti u novostvorenoj međunarodnoj legiji – izjavio je tokom vikenda ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading