ON JE JEDINI KOGA BI PUTIN POSLUŠAO Ovaj čovek može da ZAUSTAVI rat u Ukrajini, njegova uloga je KLJUČNA
Foto: EPA

Prema politikologu Kristijanu Hakeu, kineski predsednik Si Đinping je ključan u diplomatskim naporima da se okonča rat u Ukrajini. "

Jeste da se pokušaji za okončanje rata moraju odvijati i direktno između Rusije i Ukrajine, 'na nivou boraca'", rekao je Hake. Međutim, Evropa, SAD i Nemačka bi svakako trebalo da traže kanal za razgovor sa Sijem.

Čak i ako je izraelski premijer Naftali Benet nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kancelarom Olafom Šolcom najavio da želi da nastavi svoje posredničke napore, u trenutnoj situaciji Izrael nema mogućnosti koje su neophodne da bi se uticalo na Putina i Kremlj, rekao je Hake.

"Ako bi Putin uopšte ikoga hteo da posluša, onda je to Si".

I visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj još jednom je zagovarao posredovanje Kine u ukrajinskom sukobu.

"Nema alternative. Mi Evropljani ne možemo da budemo posrednici, to je jasno... A ne mogu da budu ni SAD. Ko drugi? To mora da bude Kina, uveren sam u to", rekao je Borelj u intervjuu španskom listu "El Mundo". Međutim, političar je priznao da još nema konkretnih razgovora o posredovanju Pekinga.

Pregovori sa pozicije moći

Pored diplomatskih napora da se okonča sukob u Ukrajini, Hake smatra da "mora da se uradi sve kako bi se ojačale ukrajinske oružane snage". To nije u protivrečnosti sa održavanjem komunikacionog kanala otvorenim za Kremlj i Putina. Međutim, važno je da ruski predsednik ne bude gurnut u situaciju "iz koje više ne može da se izvuče bez da izgubi obraz".

Cilj Zapada mora biti da pregovara "sa pozicije vojne snage" ili iz "vojne pat pozicije". "Važno je održati vojnu snagu. Ali kanal komunikacije mora ostati otvoren", rekao je Hake.

To samo podstiče njegov bes

On takođe kaže da je perspektiva i neutralnost Ukrajine, odnosno ne ulazak u NATO za sada, i da to možda ostaje kao jedina mogućnost za prekid rata: "Možda je to već lanjski sneg, to ne znam, ali to ostaje kao mogućnost.

Putin bi na kraju mogao da stane jer bi kod kuće mogao da kaže da je barem sprečio da Ukrajina ode na Zapad". U tom smislu, kontraproduktivno je trenutno pozivati na integraciju Ukrajine u EU, rekao je Hake. "To samo podstiče njegov bes".

Pratite naš blog uživo - sve o konfliktu Rusije i Ukrajine!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading