Rat u Ukrajini: Ukrajinska  vojska ne koristi bombe sa belim fosforom
Foto: Ilustracija

Portal Alo! objavio je 02. marta informaciju o navodnoj upotrebi zabranjene municije u Ukrajini, koju smo preneli sa portala Novosti.

U našem prvobitnom članku preneli smo tvrdnje ruskog vojnog analitičara Viktora Baraneca, koji je tvrdio da Ukrajina koristi bombe sa bijelim fosforom, koje su se na kraju pokazale kao neistina.

Tvrdnja da je ukrajinska vojska koristila oružje punjeno bijelim fosforom prvobitno je potekla od ruskog Ministarstva odbrane.

Međunarodne organizacije koje su aktivne u Ukrajini, kao, recimo, OEBS, takođe se nisu oglašavale o ovim tvrdnjama.

Misija OEBS-a objavljuje dnevne izvještaje o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini. Viest o navodnom korištenju municije sa bijelim fosforom u blizini aerodroma Gostomelj objavljena je 27.2.2022. godine u ruskim medijima. Dnevni izveštaji OEBS-a za 25.2, 26.2, 27.2 te 28.2. ne pominju fosfornu municiju niti aerodrom Gostomelj. 

Navodi da ukrajinska vojska koristi ili izvozi fosforne bombe pojavljivali su se i ranije. Tokom maja 2015. godine su takođe postojale tvrdnje da je Ukrajina koristila bombe punjene bijelim fosforom u Donbasu. Ipak, pomenuta misija OEBS-a je u izvještaju od 20. maja 2015. godine ustvrdila da “nije bila u mogućnosti da potvrdi” upotrebu fosforne municije “na osnovu dostupnih dokaza i analiza na licu mjesta”.

Tvrdnje da je ukrajinska vojska koristila municiju sa bijelim fosforom pojavljivale su se u više navrata, ali bez ikakvih dokaza. U slučaju tvrdnji o korištenju ove municije u predgrađu Kijeva, navodi su potekli od ruskog Ministarstva odbrane, ali nisu potkrijepljeni nikakvim dokazima i nisu ih potvrdili nezavisni izvori. 

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba nastao je ovaj tekst.

Sve o ukrajinskoj krizi pratite UŽIVO NA NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading