ISPRAVKA Grci ubijeni u Ukrajini nisu bili vojnici
Foto: mil.ru

Prvobitna tvrdnja da je grčko ministarstvo spoljnih poslova objavilo da su u Ukrajini poginula dva vojnika ispostavilo se da nemaju utemeljenje u činjenicama. 

Na zvaničnoj internet stranici ministarstva spoljnih poslova Grčke, vest o ovom incidentu objavljena je 14. februara 2022. godine. Poginule osobe opisane su kao “Grci iz dijaspore” (eng. “Diaspora Greeks”), a ne kao vojnici. 

Dan kasnije, 15. februara 2022. godine, na istoj internet stranici objavljeno je još jedno saopštenje u kom su ponovljeni navodi da je reč o “Grcima iz dijaspore”, te se ni u ovom slučaju ne tvrdi da su u pitanju vojnici. Ambasador Ukrajine u Grčkoj, Sergii Shutenko, istakao je da nije bilo političkih ili etničkih motiva iza napada, te da su počinioci uhapšeni, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim informacijama, stradala su dvojica državljana Ukrajine, od kojih je jedan Grk iz dijaspore, dok su dvojica teško povrijeđena, oboje Grka iz dijaspore.

Domaći mediji koji su izvestili da je reč o “grčkim vojnicima”, kako je navedeno, pozivaju se na članak Reutersa. Ipak, ni u ovom članku, kao ni u saopštenjima ministarstva, ne navodi se da su stradali vojnici. Reuters, zapravo, navodi da je reč o “grčkim iseljenicima”. Kako se u članku ovog medija iz 14. februara 2022. godine ističe, u saopštenju ministarstva ne navodi se zašto su Grci bili u području linije razgraničenje u istočnoj Ukrajini, “ali zvaničnik/ca grčkog ministarstva spoljnih poslova rekao/la je da incident nema nikakve veze sa tekućim sukobom u regiji.”

Na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba prvobitni tekst je ocenjen kao pristrasno dezinformacija.

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Perica

14.02.2022 17:39

Šta rade NATO vojnici u Ukrajini? Jesu nam Grci braća ali ako imaju mozga ne treba da budu tamo.