SATELITSKI SNIMCI PRESTRAVILI UKRAJINCE: Ne vidi se tlo od ruskih tenkova i pešadijskih jedinica (VIDEO)
Foto: Printscreen/Video

Na slikama se po prvi put vidi podizanje šatora dizajniranih za vojnike u nekoliko ruskih baza u blizini Ukrajine. Ovo takođe uključuje baze na Krimu – poluostrvu duž Crnog mora koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Fotografije pojačavaju strahove da je rat u Evropi neminovan. Prethodni satelitski snimci pokazuju kako Rusija raspoređuje vojna vozila i drugu veliku opremu u bazi u Voronježu, blizu granice sa Ukrajinom. Oko 100.000 ruskih vojnika prešlo je na svoju granicu sa Ukrajinom, oni su naoružani municijom, vazdušnim snagama i tenkovima.

- Tokom poslednjih nekoliko meseci, vojna oprema, jedinice su raspoređene u ili blizu određenog broja garnizona i postojećih vojnih poligona u Rusiji i na Krimu i u blizini granice sa Ukrajinom - rekao je portparol Maksara.

- Trupni šatori i skloništa za osoblje viđeni su praktično na svim lokacijama razmeštanja u Belorusiji, na Krimu i u zapadnoj Rusiji, što sugeriše da su jedinice sada u pratnji trupa i da su povećale svoju ukupnu spremnost - dodao je on. Ovo dolazi u trenutku kada su SAD najavile da će rasporediti oko 3.000 vojnika kod saveznika u istočnoj Evropi – potez koji razmatraju Velika Britanija i druge zapadne sile.

Potez Džoa Bajdena je demonstracija podrške nacijama koje se osećaju ugroženim ruskom vojnom akcijom u blizini Ukrajine. Ali američki zvaničnici su rekli da kretanje trupa nije trajno i da se "neće boriti u Ukrajini". SAD su takođe stavile 8.500 vojnika u pojačano stanje pripravnosti, pored desetina hiljada vojnika koje SAD već imaju u Evropi da pomognu svojim saveznicima iz NATO-a, prenosi britanski Metro.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading