OGLASIO SE ŠOLC: "Složeni, ali i neophodni pregovori sa Rusijom o bezbednosti"
EPA/INA FASSBENDER

- Važno je i to što sada vidimo brojne pregovaračke formate – između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, u okviru Saveta Rusija-NATO, u OEBS-u se vode pregovori, pokušava da se pronađe konstruktivan put. To je teško – svi to vide. Ali je u istoj meri važno, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu nakon razgovora sa holandskim premijerom Markom Ruteom.

On je konstatovao da se vidi koliko su potrebni pregovori sa Rusijom, „stoga je ovo što sada vidimo dodatni razlog da nastavimo ovim putem: da jasno kažemo da ako dođe do vojnih aktivnosti protiv Ukrajine, to će skupo koštati, ali istovremeno treba iskoristiti sve pregovaračke kanale kako bi se stvorile perspektive za Evropu koje bi omogućile zajedničku bezbednost. Radi se o tome. Želimo zajedničku bezbednost. Teritorijalni integritet je sastavni deo toga“.

Bil Gejts sa biznisa prešao na priču o omikronu: "Možda se vakcinišemo i svake godine" - Alo.rs

U Briselu je u sredu održan sastanak Saveta Rusija-NATO. Sastanak je usledio nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, održanih 9-10. januara u Ženevi. U četvrtak, posle zasedanja Saveta Rusija-NATO, održane su konsultacije na bečkoj platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Povod za razgovore je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading