ŽELE DA DOPRINESE MIRU Švajcarska se ponudila da bude domaćin samita Rusije i NATO alijanse
Alo

- To podrazumeva da će Švajcarska kao zemlja domaćin pružiti pomoć u organizovanju konferencija i sastanaka - izjavio je za Sputnjik portparol švajcarskog Saveznog ministarstva spoljnih poslova Valentin Klivaz.

On je naglasio da zbog poverljivosti informacija ministarstvo ne komentariše konkretne događaje ili zahteve dobijene od dve strane.

Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, kao predsedavajući Saveta Rusija-NATO, odlučio da sazove sastanak tog tela za 12. januar 2022. godine.

U pres službi NATO su potvrdili da je alijansa u kontaktu sa Moskvom oko organizovanja sastanka, ali i podsetili na stav NATO da "svaki dijalog sa Rusijom mora biti vođen na osnovu principa reciprociteta, što podrazumeva i zabrinutost NATO u vezi sa delovanjem Rusije.

Pored toga, NATO naglašava da razgovori moraju biti zasnovani na ključnim principima i fundamentalnim dokumentima evropske bezbednosti, kao i da se moraju odvijati u koordinaciji sa evropskim partnerima Alijanse.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je juče da je Rusija dobila predlog o sazivanju samita Rusija-NATO koji razmatra Kremlj.

Ona je podsetila da je Rusija spremna za direktan dijalog sa NATO o bezbednosnim garancijama.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO koji, između ostalog, predviđaju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO na istok, uključujući i neširenje na teritorije bivših republika SSSR.

U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije Rusiji da se severnoatlantska alijansa neće širiti na teritoriju Ukrajine.

Taj dokument je već prosleđen Vašingtonu i američkim saveznicima, a zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ranije je upozorio da bi ukoliko NATO i SAD ne budu imali sluha za zahteve Rusije o bezbednosnim garancijama, to moglo dovesti do novih konfrontacija.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading