SVI SU PRIMETILI DA PUTIN IMA NEOBIČAN HOD Pogledajte gde drži ruku (VIDEO)
EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Studija, koju je objavio “British Medical Journal”, napominje da je Putin pokazao “jasno smanjen zamah desnom rukom“, što je najverovatnije u vezi sa obukom o oružju koju je dobio dok je bio deo KGB-a. Pozivajući se na priručnik za obuku KGB-a, istraživači sugerišu da je njegov stil hodanja povezan sa obukom koju je prošao u sovjetskoj bezbednosnoj agenciji, gde je dospeo do čina potpukovnika pre nego što je otišao u penziju u sumrak Sovjetskog Saveza.

“Prema ovom priručniku, operativci KGB-a dobili su instrukcije da drže oružje u desnoj ruci blizu grudi i da se kreću napred jednom stranom, obično levom, verovatno omogućavajući operativcima da izvuku pištolj što je brže moguće kada se suoče sa neprijateljem", napisali su istraživači sa sedištem u Portugalu, Italiji i Holandiji a preneo je britanski Gardijan.

Da biste stekli jasniju sliku o čemu govore ovi naučnici, pogledajte video u kome je prikazan ruski predsednik dok hoda u raznim prilikama. Njegova desna ruka je zaista skoro uvek mirna dok korača. 

Da bi proverili svoju hipotezu, neurolozi su proučavali Jutjub video snimke drugih ruskih zvaničnika. Bastian Bloem, profesor neurologije poremećaja pokreta na Univerzitetskom medicinskom centru u Holandiji, koji je vodio studiju, rekao je da je njegov tim "zapanjen" onim što su videli. Istu karakterističnu šetnju pronašli su kod Dmitrija Medvedeva, kod bivšeg ruskog ministra odbrane Anatolija Serdjukova i Sergeja Ivanova kao i kod višeg ruskog vojnog komandanta Anatolija Sidorova. Kao i Putin, Ivanov je bivši oficir KGB-a koji je služio u Evropi tokom Hladnog rata. I Serdjukov i Sidorov su prošli vojnu obuku, tvrde istraživači.

Izuzetak u ovoj grupi je Medvedev, pravnik po obrazovanju koji nema jasne veze sa KGB-om i nije služio vojsku, iako se smatra da je prošao kratku obuku u rezervistima tokom svojih univerzitetskih godina.

Otkako ga je Putin odabrao da bude predsednik od 2008. do 2012. – između Putinovog drugog i trećeg mandata – govor tela Medvedeva je često podsećao na govor njegovog mentora, kao i ritam njegovog govora. Pozivajući se na izveštaje zapadnih medija, istraživači pišu da “značajni dokazi sugerišu da Medvedeva treniraju da zvuči, izgleda i, što je najvažnije, da hoda kao predsednik“. Studija tvrdi da je Putinov asimetrični zamah ruke verovatno “rezultat vojne ili obaveštajne obuke“.

Blum je priznao da njegovi istraživači nemaju pristup Putinovoj medicinskoj dokumentaciji ili njegovim lekarima. Ali on je rekao da je Putinova neobična šetnja predmet sve veće debate među lekarima.

“To je neobična studija, ali ima veoma ozbiljnu poruku o neurološkom posmatranju", rekao je on za AFP.

Blum je dodao da je Putinov "nenormalan hod ranije primećen“.

“Ono što mi iznosimo, ali veoma oprezno, je nova hipoteza“, rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading