ON JE UDARIO ŠAMAR NATO-U NAKON AGRESIJE NA SRJ! Putin ga danas nagradio zbog toga!
EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Junus-Bek Jevkurov je najpoznatiji po tome što je 1999. godine poveo jednu četu ruskih padobranaca u 500 kilometara dug usiljeni marš sa ciljem da zauzme Prištinski aerodrom pre NATO trupa.

Jevkurov, etnički Inguš, rođen je 23. jula 1963. u seljačkoj porodici, kao jedno od 12 dece. Završio je istu školu u kojoj su 2004. godine čečenski džihadisti ubili 333 đaka, roditelja i pripadnika bezbednosnih snaga.

Jevkurov je stupio u sovjetsku armiju 1982. godine, kao pripadnik mornaričke pešadije Tihookeanske flote. Diplomirao je u Rjazanjskoj školi padobranskih trupa 1989. godine, a potom nastavio vojno obrazovanje u Vojnoj akademiji Frunzea (1997.) i Vojnoj akademiji Generalštaba (2004).

U junu 1999, Jevkurov je bio stacioniran u Bosni kod Ugljevika sa ruskim mirovnjacima SFOR-a. On je 12. juna poveo četu u 500 kilometara dug brzi marš, sa ciljem da zauzme Prištinski međunarodni aerodrom pre NATO trupa, tako obezbedivši rusko prisustvo u Kosovu nakon NATO bombardovanja Jugoslavije.

On je pre četiri godine za Russia Beyond otkrio kako su Srbi dočekali ruske trupe koje su ušle na Kosovo posle NATO agresije.

- Njihove nade bile su uprte ka nama, ljudi su verovali da ih je Rusija stavila pod svoju zaštitu. Mnogi su plakali i emocionalno ispoljavali svoju radost, dočekivali su nas sa hranom i voćem - rekao je Jevkurov 2017. godine.

Godine 2008. je zamenio nepopularnog Murata Zjazikova kao predsednik Ingušetije. Inguško stanovništvo je sa puno entuzijazma primilo razrešenje Zjazikova i imenovanje Jevkurova. Predsednik te kavkaske republike je bio do 2019. godine.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading