PUTINOV STAV PREPLAŠIO BAJDENA! Ovu temu nije smeo da pokrene!
Foto: Printscreen/Youtube

„’Severni tok 2’nije pominjan juče“, rekao je Peskov na pitanje novinara da li je Bajden preneo Putinu da će Amerika uticati na Nemačku s ciljem da se zaustavi projekat gasovoda.

Podsetimo, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da „Severni tok 2“ predstavlja polugu pritiska Zapada na Moskvu da ne rizikuje pokretanjem invazije na Ukrajinu.

Istovremeno, britanski „Fajnenšel tajms“ piše pozivajući se na neimenovanog diplomatu, da su Nemačka i Amerika imale ozbiljne razgovore o ruskom gasovodu i da bi u slučaju „invazije“ Rusije na Ukrajinu mogle da zaključe da je gasovod neprihvatljiv.

„Naposletku mogao bi da bude postignut konsenzus o tome da je ‘Severni tok 2’, ako se desi invazija na Ukrajinu, neprihvatljiv“, navodi se u članku.
Peskov je na redovnom brifingu za novinare rekao i da se Putinu dopao format onlajn komunikacije s Bajdenom jer omogućava otvoren razgovor.
On je dodao i da još nisu određeni rokovi za kontakte između zvaničnika dve države posle razgovora predsednika ali da oni moraju operativno da se realizuju.

Reagovanja sa Krima

Na sastanku ruskog i američkog predsednika bilo je proboja jer su Amerikanci pokazali da su spremni su uzmu u obzir nacionalne interese Rusije, izjavio je predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

„Amerikanci su se prvi put u poslednjih 10 povukli. Nekako je isparila agresija kojom su pumpali medijski prostor uoči dijaloga. Bajden kao da se presvukao u odeću mirotvorca – sa Rusijom niko neće ratovati, nema zemalja koje su na to spremne“, istakao je Konstantinov.

Senator s Krima Sergej Cekov je povodom oštrih izjava američkog Stejt departmenta nakon pregovora dvojice lidera kaže:

„Američke vlasti nisu integralna politička vlast. Kod njih desna noga ne zna šta radi leva. Veoma se rukovode javnim mnjenjem unutar zemlje.“

Senator je takođe primetio da tokom razgovora nije pomenuta tema Krima. Po njegovom mišljenju, to znači da i u SAD shvataju da je ta tema zatvorena.
Podsetimo, razgovor Putina i Bajdena održan je u utorak u formatu zatvorene video-konferencije i trajao je oko dva sata. Nakon toga, američki Stejt department je saopštio da se Moskva navodno i dalje „sprema da napadne Ukrajinu“. S tim u vezi, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je u utorak da SAD sa svojim saveznicima razmatraju opciju potpune izolacije Rusije od međunarodnog finansijskog sistema u slučaju „invazije na Ukrajinu“. Pored toga, ona je ocenila da ruski predsednik Vladimir Putin nastoji da obnovi Sovjetski Savez.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading