NATO SE NEĆE ŠIRITI Lavrov: Uskoro predlozi Moskve za sprečavanje širenja alijanse
EPA/PAVEL GOLOVKIN

Lavrov je govorio na samitu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Stokholmu, uoči razgovora sa svojim američkim kolegom Entonijem Blinkenom koji bi, kako se očekuje, trebalo da se fokusiraju na tenzije oko Ukrajine, prenosi agencija Rojters.

Lavrov je izjavio da se Evropa vraća u "košmarni scenario vojne konfrontacije" i da se nada da će predlozi Rusije o novom evropskom bezbednosnom paktu biti pažljivo razmotreni.


Ruski predsednik Vladimir Putin je u sredu rekao da želi dobijanje pravnih garancija da će NATO zaustaviti svoju ekspanziju na istok i da neće raspoređivati određene sisteme naoružanja u blizini Rusije.

EPA

 

"Arhitektura strateške stabilnosti se brzo uništava, a NATO odbija da konstruktivno razmotri naše predloge za smanjenje napetosti i izbegavanje opasnih incidenata", rekao je Lavrov pred OEBS-om.

"Naprotiv, vojna infrastruktura alijanse se približava ruskim granicama. Vraća se košmarni scenario vojne konfrontacije", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

On je dodao da Moskva ne može da prihvati nove vojne pretnje koje se pojavljuju na njenim granicama.

"Raspoređivanje NATO snaga u neposrednoj blizini oblasti od strateškog značaja za našu bezbednost je kategorički neprihvatljivo", rekao je on.

Naveo je i da pošiljke zapadnog oružja Ukrajini ohrabruju Kijev na razmišljanje da bi mogao da reši svoje teritorijalne probleme uz pomoć korišćenja sile.

Lavrov je izjavio i da Moskva strahuje da bi se američke rakete srednjeg dometa mogle pojaviti u Evropi.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading