LAŽNI MORALISTI Amerikanci im uvode sankcije, a obaraju rekorde po uvozu dizel goriva iz Rusije
Shutterstock/PalSand

Kontradiktornost Amerikanaca na delu - dok SAD uvode Rusiji sankcije i promovišu zelenu energiju, sa druge Jenkiji ne mogu bez ruske nafte i naftnih derivata. Donedavno su iz Rusije nabavljali uglavnom tešku naftu i mazut, a sad obaraju rekorde po nabavkama ruskog dizel goriva.
Prema navodima američkih agencija, četiri tankera sa dva miliona barela ruskog dizel goriva kreću se ka istočnoj obali SAD i trebalo bi da stignu u Njujork i Nju Hejven već ovih dana. To će biti rekordan obim isporuka od 2018. godine, a očekuje se da će ruski dizel pomoći da se smanje cene goriva na istočnoj obali, koje su dostigle maksimum u poslednjih sedam godina.
Analitičari „Vorkteksa“ konstatuju da su ovako velike isporuke dizel goriva u SAD iz Rusije prilično retke, ali ocenjuju da je Rusija bolje pozicionirana za isporuke dizel goriva od rafinerija u Evropi i ima bolji pristup jeftinom prirodnom gasu.
Do ovog povećanja uvoza iz Rusije je došlo zbog nadoknađivanja gubitka venecuelanske nafte prouzrokovanog embargom na snabdevanje iz te karipske zemlje.

SAD su uvele sankcije Venecueli 2019. godine, jer tvrde da reizbor Nikolasa Madura za predsednika nije bio legitiman. Pre sankcija Amerika je bila najveći kupac sirovina iz Venecuele, a onda je ovaj nusproizvod dobijen u ruskim rafinerijama postao prilično važan za SAD, pošto je ta zemlja ostala bez oko 20 miliona barela venecuelanske nafte mesečno.
„Očigledno je da u SAD postoje veliki problemi sa teškom naftom, jer Amerika ima ‘laku’ naftu, koja se kod nas čak i ne smatra naftom… Pre toga, sve do sankcija, Amerikanci su nabavljali tešku naftu od Venecuele, koja zapravo nije potrebna nikome osim SAD, s obzirom da prerada zahteva previše napora. A sada je Venecuela pod embargom i nastali su problemi“, kaže ruski ekspert Dmitrij Adamidov.

Kao još jedan razlog za kupovinu ruskog goriva Adamidov navodi moguću nestašicu dizela u Americi, ali ekspert dodaje da u tome nema „ničeg senzacionalnog“.

- Povremeno se takve stvari dešavaju. Sezona je, plaše se zime, možda i prave zalihe, jer, kao što je pokazala i prošla godina, svakakva iznenađenja su moguća. Zbog toga su jednostavno odlučili da se obezbede dizel gorivom kako ne bi zafalilo - kaže Adamidov.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading