SAJBER NAPADI NA RUSIJU Ukrajinski hakeri ne biraju sredstva! Zaharova pozvala Zapad da reaguje!
Foto: EPA/EPA/MAXIM SHIPENKOV

U saopštenju objavljenom u sredu, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je nalaze istrage koju su sprovele agencije EU Evropol i Evrojust. Istraga, osmišljena da uhvati i uhapsi grupe koje vrše onlajn iznude, otkrila je da je bilo najmanje 2.000 žrtava u 71 zemlji u najmanje jednoj operaciji organizacije za sajber kriminal.

SAJBER NAPADI NA RUSIJU Ukrajinski hakeri ne biraju sredstva! Zaharova pozvala Zapad da reaguje!

Foto: Shutterstock

 

Prema rečima zvaničnika, pogođene su kompanije u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim zapadnim državama. Ukupna nastala šteta je iznosila ogromnih 120 miliona dolara, a za grupe se kaže da rade od najmanje 2019.

„Ali gde su izjave zapadnih partnera o ’ukrajinskim hakerima‘ i napadima koje su oni izveli? upitala je Zaharova.

„Gde su pretnje sankcijama zbog „višegodišnjeg neuspeha Kijeva da se bori protiv IT zločina koji su navodno izvršeni sa teritorije države uz saučesništvo službi nacionalne bezbednosti?“, dodala je ona, ponavljajući osudu Vašingtona navodnog ruskog hakovanja.

SAJBER NAPADI NA RUSIJU Ukrajinski hakeri ne biraju sredstva! Zaharova pozvala Zapad da reaguje!

EPA/ SERGEI ILNITSKY

 

Zaharova je osudila ćutanje Bele kuće o nalazima, s obzirom na to da je FBI bio uključen u zajedničke misije za sprovođenje zakona, sarkastično predloživši da „možda američki obaveštajci nisu imali pojma o postojanju neruskih hakera?“

Ranije ovog meseca, FBI je jednog Rusa stavio na poternicu nakon što je on navodno organizovao napade ransomvare-a vredne milione dolara protiv brojnih žrtava, kao i preduzeća i vladinih subjekata.

Ministarstvo pravde SAD takođe je najavilo optužbe protiv jednog ukrajinskog državljanina za niz sajber zločina. Dotični je optužen da stoji iza julskog hakovanja američke softverske kompanije Kaseia.

Sajber bezbednost je bila ključna oblast fokusa američkih izaslanika otkako je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost. Rečeno je da su predstavnici Moskve i Vašingtona održali četiri runde razgovora o tom pitanju do jula. Ranije ove godine, Bajden je zatražio od svog kolege, predsednika Vladimira Putina, da „preduzme akciju“ protiv sajber kriminalaca koji se nalaze na teritoriji Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading