CRNO IM SE PIŠE Rusija upozorila NATO: Udariće na njihove avione novom vojnom tehnologijom! (VIDEO)
Ministarstvo odbrane Rusije

Državna televizija je sinoć tvrdila da bi moskovske anti-satelitske (ASAT) rakete mogle da unište 32 NATO satelita i da „zaslepe sve njihove rakete, avione i brodove, a da ne spominjemo kopnene snage“, prenosi Dejli Mejl.

Tehnologija ASAT testirana je na nefunkcionalnom sovjetskom satelitu prošle nedelje, šaljući gelere koji su leteli ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) i izazvali bijes NASA-e i Vašingtona. Ovo je bio znak upozorenja Zapadu, tvrdi državna televizija.

Zastrašujuća pretnja dolazi nakon što je Vladimir Putin poslao više od 94.000 vojnika na granicu sa Ukrajinom, što je izazvalo strah od trostruke invazije koja bi umanjila aneksiju Krima 2014.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da ima „ozbiljnu zabrinutost“ zbog gomilanja vojnog hardvera Moskve duž granice, uključujući tenkove i raketne baterije, kao i zbog njenih stalnih pretnji Kijevu.

„I dalje imamo ozbiljnu zabrinutost zbog ruskih vojnih aktivnosti i oštre retorike prema Ukrajini i pozivamo Moskvu da deeskalira tenzije“, rekla je Bajdenova sekretarka za štampu Džen Psaki.

Međutim, spoljna obaveštajna agencija Kremlja SVR optužila je Vašington da je podstakao „histeriju“, odbacivši tvrdnje da je imao bilo kakvu nameru da pokrene invaziju.

„Amerikanci daju zastrašujuću sliku hordi ruskih tenkova koji će početi da razbijaju ukrajinske gradove, govoreći da imaju neke „pouzdane informacije“ o takvim ruskim namerama“, navodi SVR u retkoj izjavi ruskoj štampi.

Bajden hteo da pošalje ratne bacače

Džo Bajden je sinoć razmišljao o slanju protivtenkovskih raketnih bacača "Dževelin" i helikoptera Mi-17 u Ukrajinu, kao i vojnih savetnika za podršku njenim oružanim snagama.

Protivtenkovske rakete „Džavelin“ mogle bi da se pokažu od suštinskog značaja za zaustavljanje ruskih tenkova T-80 koji su među naoružanjem koje Moskva šalje na prednje položaje.

Druga opcija je slanje helikoptera Mi-17 ruske proizvodnje koji su kupljeni za Avganistan, ali im sada treba nova destinacija.

Međutim, drugi u administraciji strahuju da bi slanje vojne pomoći bilo shvaćeno kao velika provokacija u Moskvi.

Ruska državna televizija sinoć je objavila jezivu pretnju da će primeniti svoju novu ASAT tehnologiju protiv 32 zapadna satelita koje NATO koristi za vojne operacije.

Moskva je prošle nedelje testirala raketu protiv suvišnog špijunskog satelita iz sovjetske ere, šaljući hiljade čestica krhotina u orbitu što je ugrozilo bezbednost ISS.

 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10233287/Russia-warns-destroy-NATO-satellites-White-House-says-concerns.html#i-ce7fd985b667f0f5

 

Voditelj na Ruskom Prvom kanalu Dmitrij Kiseljov – nazvan Putinov „glasnik“ i „glavni propagandista“ – tvrdio je da je satelitski udar namerno upozorenje Zapadu da ne prelazi crvene linije Kremlja prema Ukrajini.

U slučaju pogoršanja odnosa, Rusija bi mogla da zbriše 32 GPS satelita ključna za vojne operacije NATO-a, uključujući precizno određivanje raketnih udara, rekao je on.

Rusija je izrazila duboku zabrinutost zbog britanske i američke vojne podrške Kijevu sa trupama i opremom, uključujući ratne brodove.

„Oborili smo stari sovjetski satelit Celina-D u svemirskoj orbiti“, rekao je Kiseljov.

„To je bio završetak testiranja ruskog antisatelitskog sistema, čiju je tačnost (ministar odbrane) Sergej Šojgu nazvao poput nakita.

„To znači da ako NATO pređe našu crvenu liniju, rizikuje da izgubi sva 32 svoja GPS satelita odjednom.“

Ovo bi 'zaslepilo sve njihove rakete, avione i brodove, a da ne spominjemo kopnene snage.'

Osvanuli video dokazi

Nudol - koji su novine Izvestia nazvali 'Zvezdani ratnik' - testiran je najmanje devet puta između 2014. i 2020. pre nego što je prvi put postavljen da uništi stvarni satelit on 15. novembra, prema moskovskom Centru za analizu strategije i tehnologija.

Video snimci pokazuju snimke testova za koje se sumnja da uključuju novu tehnologiju koja je prošle nedelje lansirana sa vojnog kosmodroma Pleseck.

Jedan je pokazao probno lansiranje na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu u aprilu, a drugi u septembru.

Ministar odbrane Šojgu potvrdio je tada „uspešan test novog sistema – pogodio je stari satelit sa velikom preciznošću. Fragmenti ne predstavljaju pretnju svemirskim aktivnostima.

Kiseljov je svojim gledaocima poručio: „Rusiji nisu potrebni sukobi".

„Rusiji su potrebne garancije bezbednosti, a da bismo isključili mogućnost provokacija koje bi mogle da se pretoče u vojnu konfrontaciju punog razmera, nastavićemo da jasno i dosledno ocrtavamo naše crvene linije, koje nikome nije dozvoljeno da pređe. '

Moguć trostruki napad na Ukrajinu

Udar satelita Nudol usledio je nakon što je Rusija završila testiranje svoje hipersonične rakete Cirkon (Cirkon) od 6.670 milja na sat, rekao je on.

Upozorenja su se pojačala u ponedeljak pošto se pokazalo da su SAD podelile mape sa evropskim saveznicima koje pokazuju kako bi gomilanje ruskih trupa i artiljerije moglo da omogući Putinu da naredi brzu invaziju.

Prema Blumbergu, koji je citirao ljude upućene u razgovore, obaveštajci izlažu scenario za trostruki napad.

U Ukrajinu bi ulazile trupe sa Krima, ruske granice i Belorusije, sa oko 100 bataljonskih taktičkih grupa – ukupno do 100.000 vojnika.

Dva izvora su rekla da je polovina taktičkih grupa već na pozicijama i da će svaka invazija biti podržana vazdušnom podrškom.

Takav potez bi umanjio aneksiju Krima 2014. godine.

Umesto toga, dva izvora su rekli da je Moskva pozvala desetine hiljada rezervista u najvećoj mobilizaciji od sovjetskih vremena. Njihova uloga bi bila da obezbede teritoriju koju su zauzeli taktički bataljoni.

Moskva je te izveštaje odbacila kao dezinformacije osmišljene da prikriju agresivne planove Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da kretanje trupa unutar Rusije nikoga ne brine.

Umesto toga, on je preokrenuo situaciju, slikajući Ukrajinu kao agresora.

„Broj provokacija je u porastu, a te provokacije su vršene upotrebom oružja koje su zemlje NATO-a poslale Ukrajini“, rekao je on novinarima na konferencijskom pozivu, prenosi Asošiejted pres.

"Mi to gledamo sa velikom zabrinutošću."

Ali američki zvaničnici kažu da vide poznati scerario.

„Naša zabrinutost je da bi Rusija mogla da napravi ozbiljnu grešku pokušavajući da ponovi ono što je preduzela još 2014. godine, kada je okupila snage duž granice, prešla na suverenu ukrajinsku teritoriju i to učinila lažno tvrdeći da je bila isprovocirana“, državni sekretar Antonije Blinken je rekao prošle nedelje.

Sa svoje strane, ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je održalo vojnu vežbu vazdušno-desantnih snaga u blizini glavnog grada Kijeva.,

Vežbe su simulirale sletanje vazdušno-desantnih trupa i oklopnih transportera za napad na neprijateljsku metu, navodi se u saopštenju ministarstva. Objavio je snimak na kojem se vidi iskrcavanje trupa uz podršku aviona i helikoptera.

Prošle nedelje, ukrajinski marinci su izveli vežbe u blizini granica Krima koji je aneksirao Rusiju.

Novi ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je tokom posete Vašingtonu prošle nedelje da Putin "igra šah" sa Zapadom, ali je ostalo nejasno koje su njegove namere.

„Nismo sigurni šta tačno Putin namerava“, priznao je u sredu Lojd Ostin, američki ministar odbrane.

U međuvremenu, demokratski i republikanski poslanici dodali su amandmane na nacrt zakona o ovlašćenju za nacionalnu odbranu iz 2022. koji bi se bavio najnovijim provokacijama Rusije

Amandman koji je predložio predsedavajući Senata za spoljne poslove Bob Menendez, a u koji je video Si-En-En, poziva na „nove značajne sankcije visokim zvaničnicima Kremlja – uključujući Putina – u slučaju ruske eskalacije protiv Ukrajine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading