RUSIJA POLAKO GUBI STRPLJENJE Putin upozorio Bajdena: Nemojte da vam se slučajno desi...
EPA/PETER KLAUNZER

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u junu u Ženevi, upozorio je američkog lidera da ne pokušavaju da naprave vojne baze u zemljama Centralne Azije, koristeći situaciju u Avganistanu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- S tim u vezi, Putin je rekao to Bajdenu u junu kada su se sastali u Ženevi. Ta tema je isplivala, jer su već predvideli šta će se događati. I Putin je rekao Bajdenu: Mi smo kategorički protiv toga da pokušate, kako smo čuli, da se dogovorite sa centralnoazijskim državama o raspoređivanju dela vojnih struktura na njihovoj teritoriji kako bi, po potrebi, izvodili takozvane napade iza horizonta na teritoriju Avganistana - rekao je Lavrov u emisiji televizije Rusija 24.

Lavrov je primetio da su se SAD sa takvim predlogom obraćale ne samo centralnoazijskim susedima Avganistana, već i drugim zemljama.

- Takvi zahtevi su bili upućeni Pakistancima, onu su odbili, Uzbekistan je javno izjavio da njihovim ustavom nije predviđeno razmeštanje vojnih baza na teritoriji zemlje, dok je predsednik Kirgizije izjavio da oni to ne žele - dodao je Lavrov.

- S obzirom da znam kako Amerikanci vole da dosađuju, nije isključeno da će nastaviti da sa raznih strana dolaze do iste teme. Poslednje, što sam čuo, navodno, već pokušavaju da uvuku Indiju u to, kako bi Pentagon imao neke mogućnosti na teritoriji Indije - rekao je Lavrov.

Komentari (0)

Loading