SERGEJ LAVROV Postupci Amerike na Crnom moru ne doprinose stabilnosti
EPA/TANNEN MAURY

„Demonstracija zastave američke mornarice na Crnom moru nije izolovan slučaj. Nekoliko puta su Sjedinjene Američke Države direktno objavljivale da postoji potreba da njihovi ratni brodovi uđu u ove vode sa zadatkom obuzdavanja Rusije“, rekao je Lavrov novinarima.

„To, naravno, ne doprinosi stabilnosti. Amerikanci aktivno pokušavaju da podstaknu crnomorske zemlje koje su u sastavu NATO-a da sprovedu takvu politiku konfrontacije“, primetio je ministar.

Lavrov je dodao i da je Rusija spremna da osigura bezbednost na Crnom moru.

„Spremni smo za sve pretnje. Za nas nema nikakvih problema da pouzdano obezbedimo rusku teritoriju i bezbednost na Crnom moru, ali mi smo uvek za promovisanje projekata saradnje, a ne projekata koji se zasnivaju na konfrontaciji“, precizirao je Lavrov.

On je napomenuo da planovi NATO-a za stvaranje novih pomorskih Baza na crnomorskoj obali Rumunije ili Bugarske ne odgovaraju interesima dobrosusedstva u crnomorskom regionu.

Ranije je objavljeno da je američki razarač „Porter“, naoružan krstarećim raketama, ušao u Crno more, a prate ga snage i sredstva Crnomorske flote Rusije.

NATO ne želi saradnju

Rusija nema informacija o namerama NATO-a, ali činjenice govore da ne postoji želja da sarađuje sa Rusijom, rekao je Lavrov.

„Nemamo nikakve informacije šta NATO namerava da uradi. Oslanjamo se na činjenice, a činjenice su takve da NATO ne želi nikakvu saradnju sa nama“, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, dok je funkcionisao Savet Rusija-NATO, Alijansa je svaki put tražila da se razgovara o Ukrajini.

„To je bio čitav njihov interes – forsiranje propagande i pritisak na Rusiju“, konstatovao je šef ruske diplomatije.On je dodao i da je to pitanje zatvoreno.

„Ako NATO bude našao bilo kakav izgovor da nam se obrati, imamo ambasadora u Belgiji koji je odgovoran za bilateralne odnose. Obavestili smo Severnoatlantsku alijansu da mogu da pošalju signale preko ovog diplomate“, naglasio je on.

Lavrov je ranije objavio da će Moskva od 1. novembra obustaviti rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u.

Ovi potezi bili su odgovor na smanjenje broja zaposlenih u stalnom predstavništvu Rusije u Alijansi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading