U BOLNICI U RUSIJI 50 ZARAŽENIH BEBA Stručnjaci upozoravaju: I deca obolevaju i to prilično ozbiljno
Printscreen

Čeljabinska regija u Rusiji spada među sedam sa najvećom smrtnošću od korone u zemlji.

Na odeljenju za patologiju novorođenčadi i prerano rođenih beba bolnice u Čeljabinsku rapidno raste broj zaraženih beba; trenutno se stiglo do brojke od 50 zauzetih kreveta.

Neretko se dešava da se kovid prenese sa majke na dete, a simptomi su pneumonija, visoka temperatura i zavisnost od kiseonika.

Takav slučaj je bila i mlada majka Jekaterina koja se zarazila u devetom mesecu i lečila se u istoj bolnici kao i tek rođeni sin.

- Ispostavilo se da imam upalu pluća, pozitivne briseve na koronu, bilo je jako loše, teško. Porodila sam se, beba je poslata ovde, ja sam ostala da se lečim u bolnici. Nakon što mi je postalo lakše, stigli su i negativni testovi; ispostavilo se da mogu da posetim bebu. Dete je sve vreme bilo ovde na lečenju, takođe je imao upalu pluća, ali je sada sve, hvala Bogu, dobro - ispričala je Jekaterina.

Načelnik odeljenja Andrej Kjosov navodi da su priče sa početka pandemije o nemogućnosti da se deca zaraze sve veći mit.

- Postoji mišljenje da deca ne obolevaju ili lako prebole. O tome se na početku pandemije korona virusa često pričalo. Danas su počeli da priznaju da, naravno, i deca obolevaju, i to prilično ozbiljno. I vidimo da se u odnosu na 2020. broj dece značajno povećao - pojasnio je Kjosov.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading