RUSIJA KRENULA, RAT BUKTI Bombe odjekuju, uskoro počinje opšta ofanziva (VIDEO)
EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Vazdušni napadi gađali su periferije gradova Kansafra i Bara na planini Zavija na jugu Idliba. Snimci vazdušnih udara koje su podelili sirijski aktivisti pokazuju da su pogođeni podzemni položaji. Pozicije je verovatno izgradio Hajat Tahrir al-Šam (HTS), koji je povezan sa Al Kaidom, de fakto vladar Idliba i njegovi saveznici.

 

 

Dok su se odvijali ruski vazdušni napadi, artiljerija Sirijske arapske armije (SAA) tukla je grad Marat Misrin u istočnom delu Idliba i grad Darat Iza u zapadnom delu Alepa. Ruski i sirijski udari su verovatno bili odgovor na nedavna kršenja primirja u Idlibu, kojem su posredovale Rusija i Turska pre više od godinu dana.

 

 

Dana 20. i 21. oktobra, HTS i njegovi saveznici, odnosno Nacionalni front za oslobođenje koji podržava Turska, granatirali su područja oko Idliba pod kontrolom vlade desetinama artiljerijskih granata, minobacača i raketa. Teroristi su 22. oktobra gađali teški mitraljez i buldožer SAA protivtenkovskim vođenim projektilima.

Prema nedavnim izveštajima, SAA i njeni saveznici uskoro bi mogli da započnu veliku kopnenu operaciju u Idlibu kako bi ponovo otvorili autoput Latakija-Alepo, poznat kao M4.

Turska, koja ima velike snage u Idlibu, izgleda da je odlučna da se suprotstavi svakom potezu SAA i njenih saveznika. Turska vojska je u poslednjih nekoliko nedelja rasporedila velika pojačanja i postavila dva nova položaja u regionu. Nedavno je predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio sirijskim trupama "teškim oružjem".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading