PREDSEDNIK PUTIN Kapitalizam je prevaziđen, samo suverene države mogu da odgovore na izazove
EPA

„Transformacija, čiji smo svedoci i učesnici, je drugačijeg profila u odnosu na one koje su se više puta dešavale u istoriji čovečanstva“, rekao je on.

To nije prosto pomeranje balansa snaga ili naučno-tehnološki pomak, već sistemske promene u svim pravcima – od sve komplikovanijeg geofizičkog stanja naše planete do sve paradoksalnijih tumačenja šta je čovek i u čemu je smisao njegovog postojanja, dodao je on.

„Poslednja decenija u mnogome podseća na kinesku poslovicu: ‘ne daj bože da živiš u vreme promena’.

Ali, mi u toj epohi već živimo, želeli mi to ili ne. I promene su sve dublje i sve fundamentalnije“, rekao je ruski predsednik u govoru na Međunarodnom debatnom klubu „Valdaj“ u Sočiju.

Takođe je primetio da je svet trebalo već da se privikao na nepredvidivost, ali do toga nije došlo.

Prema njegovim rečima, svet za sada nije stekao uporište nove ravnoteže a „pobednici na Olimpu“ su shvatili da i njima izmiče zemlja ispod nogu.

„Tražili smo to uporište, ali treba priznati da nismo za sada uspeli da ga nađemo, a oni koji su se posle Hladnog rata osetili pobednicima nedavno su osetili da, bez obzira na to što su se popeli na sam Olimp, na tom Olimpu izmiče zemlja ispod nogu čak i njima i niko nije u stanju da zaustavi taj trenutak ma kako divan se on činio“, izneo je ruski predsednik svoje viđenje.

Postojeći model kapitalizma prevaziđen

Vladimir Putin je ocenio i da je postojeći model kapitalizma prevazišao sam sebe.
„U okviru tog modela više ne postoji izlaz iz zamršenog kruga protivrečnosti“, istakao je on.

Prema rečima ruskog predsednika, samo suverene države su sposobne da odgovore na zahteve građana i izazove.

Prema njegovim rečima, bezbednost je danas glavni imperativ u svetu, a današnje stanje u svetu je produkt neuspeha u izgradnji međunarodnih odnosa posle Hladnog rata.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading