ZAHAROVA OŠTRO Optužbe NATO o ruskim diplomatama bez dokaza
EPA/ SERGEI ILNITSKY

"Trebalo bi da budemo svesni da je NATO sistematski rušio odnose sa Rusijom opredeljujući se za logiku hladnog rata. Takođe, trebalo bi da se setimo da je uloga generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u ovom destruktivnom procesu značajna. I na kraju, trebalo bi da imamo na umu da nema dokaza protiv aktivnosti Rusa koje je NATO proterao" napisala je Marija Zaharova na svom Telegram kanalu kao odgovor na Stoltenbergove izjave o razlogu proterivanja ruskih diplomata, preneo je TAS S.

Generalni sekretar NATO-a, primetila je ona, treba da se zapita koliko je predstavnika zemalja članica te organizacije prerušenih u diplomate i novinare uključeno u špijunske aktivnosti širom sveta.

"Ako smatrate da je to nedopustivo, molimo vas da opozovete obaveštajne operativce zemalja NATO iz Rusije", zaključila je ona.

Jens Stoltenberg je ranije rekao da je odluka o proterivanju ruskih diplomata iz Brisela doneta na osnovu obaveštajnih informacija. Istovremeno, on nije pomenuo nijedan dokaz koji bi mogao da dokaže optužbe protiv Rusije.

NATO je 6. oktobra rekao da smanjuje rusku misiju u organizaciji sa 20 na 10 zaposlenih.

Akreditacije za osam diplomata su opozvane, a dva mesta su ukinuta.

Alijansa je zatražila od ruskih diplomata da napuste Brisel do kraja oktobra.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je 18. oktobra da je Rusija potpuno obustavlja rad svoje misije pri NATO.

Takođe, biće na snazi pauza u aktivnosti vojne misije NATO za vezu i informisanje u Moskvi.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading