ZAKLJUČAK SA MOSKOVSKOG FORMATA Saradnja sa talibanima – neophodna!
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Poo

„Konstatovano je da je dalju praktičnu saradnju sa Avganistanom neophodno graditi uzimajući u obzir novu stvarnost, a to je dolazak na vlast pokreta 'Taliban', bez obzira na to da li međunarodna zajednica zvanično priznaje novu avganistansku vladu“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Donatorska konferencija pod pokroviteljstvom UN

Učesnici sastanka u „moskovskom formatu“ pozvali su na pružanje humanitarne i ekonomske pomoći Avganistanu u cilju obnove zemlje.

S tim u vezi, strane su predložile pokretanje kolektivne inicijative za što brže održavanje donatorske konferencije pod pokroviteljstvom UN.

„Izražena je zabrinutost zbog ispoljene aktivnosti zabranjenih terorističkih organizacija u Avganistanu. Strane su potvrdile spremnost da nastave sa pružanjem pomoći radi osiguranja bezbednosti u Avganistanu u cilju unapređenja regionalne stabilnosti“, navodi se u tekstu.

Formiranje inkluzivne vlade

U zajedničkoj izjavi učesnika sastanka ističe se i važnost formiranja inkluzivne vlade u Avganistanu.

„Tokom sastanka razmotreni su izgledi za razvoj vojno-političke situacije u Avganistanu. Istaknuta je važnost formiranja inkluzivne avganistanske vlade koja odražava interese svih etnopolitičkih snaga zemlje, kao ključnog puta za promovisanje međuavganistanckog nacionalnog pomirenja“, navodi se u saopštenju.

U pregovorima u Moskvi učestvovali su predstavnici 10 zemalja regiona i delegacija talibana, a glavne teme su bile vojno-politička situacija u Avganistanu nakon dolaska talibana na vlast, humanitarna saradnja i formiranje inkluzivne vlade.

S tim u vezi, potpredsednik talibanske vlade i šef delegacije Abdul Salam Hanafi izjavio je po završetku razgovora da su talibani ocenili da je sastanak održan u „moskovskom formatu“ bio dobar i da je protekao u „prijateljskoj atmosferi“.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading