BRITANSKI GENERAL U STRAHU Rusija je najveća pretnja, spremni smo da oštro reagujemo!
EPA

 

Prema njegovim rečima, posle raspada bipolarnog svetskog sistema, nastupila je era unipolarnog sveta kada je fokus pažnje preusmeren na borbu protiv terorizma. Međutim, sada dolazi vreme multipolarnosti i „doba stalne konkurencije“, istakao je general.


„Ovde bih spomenuo Rusiju, koja sa našeg gledišta predstavlja ozbiljnu pretnju, i Kinu, koja je za nas hronični sistemski izazov“, rekao je Karter.


On je skrenuo pažnju na razvoj novih ruskih podmornica što primorava London da reaguje na nove pretnje.

„Severni Atlantik je region kojim moramo ozbiljno da se bavimo, uzimajući u obzir ruske podmornice. Nema sumnje da treba da sledimo politiku obuzdavanja“, naglasio je general.


U Velikoj Britaniji je u martu objavljena nova odbrambena strategija u kojoj je Rusija identifikovana kao velika pretnja. „Rusija je najveća pretnja... Velika Britanija će aktivno reagovati i braniti se od čitavog spektra pretnji koje dolaze iz Rusije“, navodi se u odgovarajućem izveštaju.


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je početkom marta da je stepen odnosa između Moskve i Londona na tački zamrzavanja. Ministar je podsetio da je proteklih godina britanska vlada zadržala oštar antiruski kurs, praćen stalnim povećanjem sankcionog pritiska.

Komentari (2)

Loading
gege

27.10.2021 08:07

jooooj sto vas ne pregaze Rusi vec jednom i za svagda

Stankom

16.11.2021 21:39

...oće,oće rusi postaviće nuklearne bombe oko engleske i cijelo će ostrvo potopiti...ja čuo...