NASTAVIĆEMO DA SE BORIMO PROTIV FALSIFIKOVANJA ISTORIJE Sergej Lavrov pozvao Zapad da podrži projekat Rusije
EPA

Šef ruske diplomatije konstatovao je da su „nedavno učinjeni svrsishodni napori da se otvoreno falsifikuju događaji u Drugom svetskom ratu“.

„U brojnim državama, prvenstveno u Ukrajini i baltičkim državama, otvoreno se vrši propaganda nacističkih ideja i vrednosti, jačaju pozicije nacionalnih radikala. Vrše se pokušaji da se izjednače žrtve i dželati, da se nacisti i njihovi poslušnici uzdižu“.

Ministar je objasnio da je cilj takvih postupaka „ne samo da se posvađaju zemlje i narodi, već i da se revidiraju opštepriznatih međunarodno-pravnih rezultati Velike pobede koji su, između ostalog, zapisani u Povelji UN i odlukama Nirnberškog tribunala“.

„Takva politika podriva osnovne temelje svetskog poretka, ugrožava osnovne principe osiguravanja ljudskih prava“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija će, kao jedan od osnivača Svetske organizacije i stalni član njenog Saveta bezbednosti, nastaviti da se energično suprotstavlja ovim negativnim i opasnim tendencijama“.

Kako je naveo, na rešavanje ovog zadatka usmerena je, između ostalog, godišnja rezolucija Rusije o neprihvatljivosti veličanja nacizma koja uživa najširu podršku u svetskoj zajednici.

„Želeo bih još jednom da pozovem naše zapadne kolege da podrže naš projekat. Iskustvo deideologizovanog saveza i saradnje tokom Drugog svetskog rata može biti korisno i danas, kada se međunarodna zajednica suočava sa brojnim zajedničkim prekograničnim izazovima i pretnjama.

Očigledno je da se oni efikasno mogu zaustaviti samo zajedno, na osnovu opštepriznatih normi međunarodnog prava.

S tim u vezi, domaća (ruska) diplomatija je otvorena za najbližu saradnju sa svima koji su spremni na častan zajednički rad – bez ‘skrivenih planova’ i ‘dvostrukih standarda’. Ohrabrujuće je što je takvih partnera ogromna većina“.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading