PUTIN KOMENTARISAO ODNOSE RUSIJE I AMERIKE  Samo uzajamni interesi će dovesti do stabilizacije
EPA

„Uzajamni interesi će nesumnjivo dovesti do toga da će se naši odnosi na ovaj ili onaj način poboljšati i američki politički establišment će prestati da spekuliše sa rusko-američkim odnosima na štetu sopstvenih interesa i kampanja“, rekao je ruski predsednik, govoreći na forumu „Ruska energetska nedelja“.

Predsednik je istakao da je sa američkim liderom Džozefom Bajdenom izgradio „radne, prilično stabilne odnose“.

„Zamenica (američkog) državnog sekretara (Viktorija Nuland) trenutno boravi u Moskvi. Ona sa svojim ruskim kolegama razgovara o pitanjima naših daljih kontakata sa predsednikom Bajdenom. Sa aktuelnom administracijom imamo sasvim konstruktivan odnos“, precizirao je Putin.

Govoreći o cenama energenata na svetskom tržištu, ruski lider je naglasio da sa američkim predsednikom Bajdenom nije razgovarao o cenama nafte.

Kome su naštetile američke sankcije

Putin je konstatovao da su američke sankcije uvedene protiv ruske energetske sfere dovele do toga da su sami Amerikanci pretrpeli gubitke.

„Amerikanci su nam uveli sankcije u sferi energetike. Šta su postigli? Kompanija ExxonMobil je raskinula unosne ugovore, prekinula učešće u zajedničkim projektima, izuzev jednog na Dalekom istoku... Niko ništa nije dobio time. Cene gasa su drastično skočile. Na naftnom tržištu je došlo do situacije koja šteti samim Amerikancima. Ne samo da je rezultat nula, nego je negativan“, ocenio je predsednik Rusije.

Istovremeno, Putin je priznao da se nada da će prevladati svest o tome da takva politika nema perspektivu, te da će uspeti da postepeno obnove odnose.

Uloga Trampa u stabilizaciji cena nafte

Prema rečima ruskog predsednika, rukovodstvo Saudijske Arabije i bivši predsednik Amerike Donald Tramp svojevremeno su odigrali veliku ulogu u stabilizaciji cena nafte.

On je podsetio da Rusija u potpunosti poštuje svoje obaveze, povezane sa smanjenjem eksploatacije nafte u okviru sporazuma OPEK+, istakavši da su to veoma teške odluke za ekonomiju i ruske kompanije, s obzirom da smanjenje proizvodnje zahteva dodatne troškove.

„Pristali smo na to, smanjili smo eksploataciju i tržište se stabilizovalo. Veliku pozitivnu ulogu u tome su odigrali prestolonaslednik Saudijske Arabije, kralj Saudijske Arabije i bivši predsednik SAD Donald Tramp. Učestvovao sam u tim trojnim pregovorima i verujte mi da tu nema ničeg političkog“, precizirao je Putin.

Kako je dodao, Tramp je štitio interese svojih kompanija.

„Iako Amerika nije direktno učestvovala u tom radu OPEK+, ipak je uticala na taj proces, imajući u vidu interese svojih kompanija koje se bave eksploatacijom. Uspeli smo da stabilizujemo tržište, da između ostalog spasemo radna mesta u SAD“, objasnio je ruski predsednik.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading