ENERGETSKA KRIZA POKAZALA MOĆ RUSIJE Moskva u fokusu velikih kompanija, rublja raste i svi se "klade" na naftnog giganta
EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Ruska rublja je ovog meseca porasla više nego bilo koja druga valuta zemalja u razvoju, podstaknuta izgledom za veće prihode od nafte, prenose "Novosti".

Haos na tržištu energenata ponovo je pokazao da je Rusija naftna i gasna velesila, dok su zdrave finansije te zemlje postale predmet pažnje velikih kompanija i firmi za trgovinu akcijama.

Najveći svetski izvoznik energije ima više od 600 milijardi dolara rezervi, zavidno nizak dug i snažno se bori protiv povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdao inflaciju.

Godišnje projekcije povećanja cena ruskih akcija u poređenju sa drugim zemljama najbolje ilustruju koliko je Moskva u povoljnom položaju. Cene akcija na moskovskoj berzi su porasle za 14 odsto u drugoj polovini godine, dok su poređenja radi prognoze profita za kompanije u Saudijskoj Arabiji porasle za 6.7 odsto, dok su u Latinskoj Americi pale.

Zbog toga su finansijski menadžeri poput londonskog hedž fonda "Kare Kapital" promenili fokus sa kineskih tehnoloških kompanija na ruske energetske kompanije. Na Rusiju su počeli da se "klade" i "Vels Fargo", kao i "JP Morgan, Čejs end Ko".

Podsetimo, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je spreman da pomogne da se stabilizuju rastuće cene energenata u svetu, cene gasa na svetskom tržištu počele su značajno da opadaju, naveli su britanski mediji ukazujući na vesti o pretnji koju predstavlja energetska kriza.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading