TALIBANI PREDALI ZAHTEV AMERICI Odmrznite rezerve centralne banke Avganistana!
EPA/AKHTER GULFAM

Talibanski vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Amir Kan Mutaki, koji predvodi talibane na dvodnevnim razgovorima u glavnom gradu Katara, Dohi, rekao je da su američki sagovornici na otvaranju i obećali da će podržati humanitarnu pomoć Avgansitanu i Avganistancima ponuditi vakcine protiv korona virusa.

U audio poruci koju su talibani dostavili novinarima Mutaki je rekao da su razgovarali o "otvaranju novog poglavlja" između dve strane, protivnika tokom američke skoro 20 godina duge okupacije Avganistana.

"U diskusijama se naglašava potreba da se međusobno uspostave dobri pozitivni odnosi. Naglasili smo potrebu odmrzavanja avganistanske finansijske imovine zbog teških okolnosti sa kojima se Avganistan suočava", rekao je Mutaki.

Vašington je zamrzao milijarde dolara u avganistanskoj imovini, uglavnom deponovanoj u američkim federalnim rezervama, otkako su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom. Svetska banka i Međunarodni monetarni fond takođe su blokirali razvojnu pomoć, navodeći kao razlog zabrinutost za ljudska prava pod vlašću Talibana.

Odlazak snaga predvođenih SAD i mnogih međunarodnih donatora oduzeo je Avganistanu grantove kojima je finansirano 75 odsto javne potrošnje, prema Svetskoj banci. To je otežavalo talibanima da isplaćuju plate državnim službenicima.

"Jasno smo rekli (Amerikancima) da niko nema koristi od nestabilnog Avganistana, pa niko ne bi trebalo da pokušava da oslabi trenutnu vladu u Avganistanu ili da podstakne probleme za naš avganistanski narod koji se već ekonomski bori", rekao je Mutaki.

On je ponovio da nikome sa avganistanskog tla neće biti dozvoljeno da ugrozi druge zemlje.

Američki zvaničnici nisu dali detalje o tekućim razgovorima u Dohi. Zvaničnici Stejt Departmenta potvrdili su u petak da će američka delegacija od subote održati dvodnevne razgovore sa talibanima.

Američki zvaničnici u subotu su insistirali da sastanak ne znači da Vašington nastoji da prizna talibansku vladu. Rekli su da će to zavisiti od toga da li će talibani ispuniti svoje obaveze o formiranju inkluzivne vlade, zaštititi prava žena na rad i omogućiti devojčicama da se obrazuju.

Komentari (0)

Loading