SERGEJ LAVROV Američka inicijativa za održavanje Samita demokratije - u skladu sa duhom Hladnog rata!
EPA/TANNEN MAURY

On je u subotu rekao da Rusija podržava uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida 19 koje se odobravaju na državnom nivou, preneo je TAS S.

Što se tiče kontorle naoružanja, Lavrov je rekao da bi rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Rusiju i za SAD moglo da bude postignuto ako postoji dobra volja za to.

"Velika očekivanja povezana su i sa izgledima rusko-američkog dijaloga o budućnosti kontrole naoružanja, o čijem početku je pregovarano na rusko-američkom samitu u Ženevi. Imajući dobru volju, sasvim je realno postići međusobno prihvatljiva rešenja", smatra on.

Prema njegovim rečima, predstojeći Samit demokratija, koji je inicirao Vašington, označiće korak ka podeli međunarodne zajednice na "nas" i "njih".

"Inicijativa Sjedinjenih Američkih Država da se održi Samit demokratija je još jedan primer toga. Vašington će sigurno biti taj koji će izabrati učesnike događaja, polažući pravo da odlučuje koje zemlje ispunjavaju demokratske standarde. U stvari, inicijativa je u skladu sa duhom Hladnog rata, jer je to proglašavanje novog krstaškog rata protiv svih onih koji ne dele te ideje", naglasio je Lavrov.

On je kazao da Rusija poziva Saveta bezbednosti UN da se prilagodi realnosti policentričnog svetskog poretka, proširujući ga azijskim i latinoameričkim zemljama.

Komentari (0)

Loading