PUTIN OBJAVIO  Sada zasigurno mogu da kažem – ruska ekonomija se oporavila
EPA-EFE/VALERIY MELNIKOV

„Uprkos opštoj nestabilnoj situaciji u globalnoj ekonomiji, složenim procesima na svetskim tržištima, ruska ekonomija se oporavila. Još nedavno smo govorili 'generalno se oporavila', a danas već možemo da kažemo da se naša ekonomija oporavila“, rekao je šef Rusije na sastanku sa članovima vlade i rukovodstvom Centralne banke.

Predsednik je precizirao da je nakon što su sumirani sedmomesečni rezultati ove godine BDP zemlje dostigao nivo pre krize, industrijski rast – 4,4 odsto, obim ulaganja u osnovni kapital u prvoj polovini godine povećan je za 7,3 odsto u odnosu na prošlogodišnje pokazatelje.

U isto vreme, Putin je pozvao da se u postkriznoj fazi formira model održivog ekonomskog razvoja, koji bi maksimalno obuhvatao sektore i regione.

„Već do 2024. godine moramo da ostvarimo značajan, primetan napredak u svim nacionalnim pravcima. S tim u vezi, federalni budžet je u naredne tri godine odlučujući, zahteva maksimalnu posvećenost, koncentraciju snaga i sredstava u glavnim, strateški važnim za nas pravcima“, naglasio je.

Prema rečima ruskog lidera, to se odnosi i na jedan od ključnih pokazatelja – produženje životnog veka, smanjenje siromaštva, pobošljanje ekologije i životne sredine.

Takođe, predsednik Putin je naložio da se do 2024. godine obezbedi stoprocentna dostupnost primarne zdravstvene zaštite i da se poboljša kvalitet njenog rada.

 

Komentari (0)

Loading