AMERIKANCI UPOZORAVAJU Rusi su sada "zlokobnija pretnja" nego u vreme Hladnog rata
Printscreen

Kako navodi autor članka Kris Osborn, brojnost armije u kombinaciji sa novim tehnologijama postala je „zlokobnija pretnja“, nego u vreme sukoba sa Sovjetskim Savezom.

Iako Moskva danas raspolaže brojčano slabijim snagama nego u vreme Hladnog rata, modernizacija Oružanih snaga izaziva ozbiljnu zabrinutost Zapada. Konkretno, reč je o hipersoničnim raketama, taktičnom nuklearnom oružju, kao i lovcima Su-57, tenkovima T-14 „Armata“ i protivavionskim raketnim sistemima S-400.

Osborn podseća da ne samo da Rusija pravi novo oružje, nego aktivno održava i poboljšava staro. Kao primer je naveo tenk T-72 koji su od momenta nastanka sedamdesetih godina prošlog veka više puta poboljšavali.

Kako je novinar precizirao, osim brojnih aviona, tenkova i artiljerijskih sistema, Moskva raspolaže i Ratnom mornaricom koja broji oko 600 brodova, uključujući jedan nosač aviona, 15 razarača i 63 podmornice.
Snaga Ratne mornarice Rusije, konkretno u Crnom moru, važna je za Rusiju sa stanovišta ekonomije i geopolitike, jer joj to obezbeđuje pristup Sredozemnom moru, zaključuje autor članka.


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading