LAVROV OŠTRO Apsolutno nedopustivo mešanje Amerike u unutrašnje stvari naše zemlje!
Tanjug/Tara Radovanović

Podsetimo, američki ambasador u Rusiji Džon Salivan je prošlog petka pozvan na razgovor u rusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog mešanja u predstojeće izbore.

„Podatke smo mu (ambasadoru) predali, prilično ozbiljne. I to je to. Čekamo odgovor naših američkih kolega na pitanje zašto se to događa“, rekao je Lavrov novinarima u Dušanbeu na marginama sastanka šefova diplomatija ODKB.

Upitan šta je tačno predočeno Salivanu tokom sastanka, Lavrov je rekao da se činjenice u vezi sa američkim mešanjem u ruska unutrašnja pitanja odnose se na odbijanje čitavog niza stranih platformi da uklone zabranjeni sadržaj.

Ambasador je, prema rečima Lavrova, obećao da će te informacije proveriti.

„Istina, on je rekao da nema nikakve podatke o tome da neko krši rusko zakonodavstvo “, rekao je ruski ministar.

Foto: EPA

 

Tokom sastanka američkog ambasadora i zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova istaknuto je da ruska strana poseduje neoborive dokaze o kršenju ruskog zakonodavstva od strane američkih „digitalnih giganata“ u vezi sa priprema i održavanjem izbora za Dumu.

„S tim u vezi ukazano je da je apsolutno nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje“, istakli su prošle nedelje u Ministarstvu i dodali da su razmotrena i neka druga pitanja bilateralnog karaktera.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova je potom objasnila da je pozivanje Salivana na razgovor povezano s tim što Vašington podržava projekat „Pametno glasanje“ iza kojeg stoji „Fond za borbu protiv korupcije“ (zabranjen u Rusiji kao ekstremistička organizacija, strani agent).

Sve kompanije koje su učestvovale na tom projektu su na ovaj ili onaj način povezane sa Pentagonom, dodala je ona.

Američka ambasada i Stejt department insistirali su, međutim, na tome da su Salivan i Rjabkov razgovarali o bilateralnim pitanjima u kontekstu namera predsednika Amerike da sa Rusijom gradi stabilne odnose.
Podsetimo, glasanje za novi sastav Dume održava se od 17-19. septembra.
 

Komentari (0)

Loading