VAŠINGTON GURA NOS GDE MU NIJE MESTO Lavrov sasekao Amere: Takvi su udarci i na Srpsku pravoslavnu crkvu
Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države upravljaju Carigradskom patrijaršijom, a takođe snose odgovornost za stvaranje raskolničke crkvene strukture u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Jasno shvatamo da postupci Carigrada kojima se direktno manipuliše iz Vašingtona nemaju ništa zajedničko sa idealima pravoslavlja, sa tradicijama na osnovu kojih je uvek bila organizovana saradnja crkava. Ona se sada grubo narušava. To je pritisak koji zahteva napore u cilju suprotstavljanja takvim apsolutno neprihvatljivim postupcima - rekao je šef ruske diplomatije za televiziju "Rusija 24".

Prema njegovim rečima, formiranje tzv. "Pravoslavne crkve Ukrajine" predstavljano je kao "pokret za to da svaki pravoslavni narod ima pravo izbora".

- Svi dobro znamo kako je stvarana Pravoslavna crkva Ukrajine. To nije samo inicijativa carigradskog patrijarha Vartolomeja. Ona je diktirana neposredno iz SAD - precizirao je Lavrov.

Kako je istakao, specijalni izaslanik za verske slobode, koga je imenovala prethodna američka administracija, preduzimao je postupke koji su bili direktno u suprotnosti s njegovim mandatom. Izaslanika je, između ostalog, prema rečima Lavrova, podrivao verske slobode, namećući organizacione parametre različitim pomesnim crkvama, rušeći jedinstvo pravoslavaca Rusije i Ukrajine, formirajući raskolničku, bespravnu crkvu.

- Isto se dešava i sa kanonskom teritorijom Srpske pravoslavne crkve - ocenio je Lavrov, aludirajući na nastanak Crnogorske pravoslavne crkve.

Takozvana "nova crkva" u Ukrajini obrazovana je na "ujediniteljskom saboru" u Kijevu u decembru 2018. godine, nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture koje deluju u Ukrajini.

Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je mitropolit Epifanij Dumenko. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva odbila je da učestvuje na tom skupu, a Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj "sabora" u Kijevu ništavan.

Carigradski patrijarh Vartolomej je ubrzo predao Kijevu tomos o autokefalnosti "nove crkve".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading