NEGATIVNE POSLEDICE PO BiH Zaharova pobesnela zbog odluke Saveta bezbednosti UN o visokom predstavniku
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da će podrška novom visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu, koji nema legitimitet, imati negativne posledice po normalizaciju situacije u Bosni.

Ona je izrazila žaljenje zbog toga što na jučerašnjoj sednici SB UN nije usvojen nacrt rusko-kineske rezolucije u vezi sa imenovanjem Šmita.

- Propuštena je mogućnost da se osigura neophodna međunarodna-pravna legitimnost nemačkog kandidata za tu funkciju - navodi se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva.

Podrška učesnika međunarodne zajednice visokom predstavniku koji nije legitiman imaće veoma negativne posledice za proces postkonfliktne normalizacije situacije u BiH i može da ugrozi sva dostignuća do kojih se došlo u poslednjih dvadeset godina, rekla je Zaharova.

To je i direktno u suprotnosti sa dejtonskim principima i dovodi u pitanje njihovu realizaciju.

Ona je podsetila da, prema Dejtonskom sporazumu, učešće SB UN u postavljanju svakog novog visokog predstavnika nema alternativu.

- Na taj način, u odsustvu rezolucije SB koja to odobrava Šmit ne postaje visoki predstavnik u duhu mirovnog sporazuma. Nema konsenzusa ni među stranama u BiH kada je reč o imenovanju Šmita na tu poziciju - objasnila je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđuje da i dalje, bez promene, podržava taj dokument.

Kako je rekla, Moskva je uverena u kontraproduktivnost tog prevaziđenog tutorstva nad nezavisnom i suverenom BiH o čijoj sudbini treba da odlučuju isključivo njeni narodi bez mešanja i saveta spolja, istakla je ona.

Rusija je, kako je rekla, spremna za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama u cilju promovisanja pozitivne agende za BiH na bazi Dejtonskog sporazuma, zaključila je Zaharova.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading